ΓΔ: 2671.5 -0.17% Τζίρος: 332.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μονή Αγίας Αικατερίνης
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης κάτω από το όρος Σινά στην Αίγυπτο σε ηλιόλουστο τοπίο.

ΗΠΑ: Προστασία της Μονής Αγίας Αικατερίνης ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ στοχεύουν στην προστασία της ιστορικής και θρησκευτικής αξίας της Μονής Αγίας Αικατερίνης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ εκκρεμεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων της Μονής μετά από πρόσφατη δικαστική απόφαση στην Αίγυπτο.

Την πρόθεσή τους να προστατεύσουν τη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και να διαφυλάξουν τη θρησκευτική και ιστορική της σημασία εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε απάντηση σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την ιστορική και θρησκευτική σημασία της Μονής Αγίας Αικατερίνης, του αρχαιότερου μοναστηριού στον κόσμο που λειτουργεί αδιάλειπτα, και επιδιώκουν να την προστατεύσουν».

Η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον καταγράφεται ενώ παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του νομικού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων και ακινήτων που συνδέονται με τη Μονή, μετά τη σχετική δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στην Αίγυπτο στις 28 Μαΐου 2025.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για αραβικές και αφρικανικές υποθέσεις, Μασάντ Μπούλος, ο οποίος συναντήθηκε στις 18 Ιουλίου με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Συμεών στο μετόχι της Μονής στο Κάιρο.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μπούλος μετέφερε το προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και το δικό του, για τη διατήρηση του ιστορικού status quo της Μονής, εκφράζοντας την πρόθεσή του να στηρίξει τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη της ιστορικής και πνευματικής της ταυτότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ζαχαράκη στην Αίγυπτο και συνάντηση με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας

Η Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β', συζητώντας για το έργο του Πατριαρχείου σε Αφρική και την ανάγκη στήριξης των ορθόδοξων κοινοτήτων και κληρικών της ομογένειας.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στρατηγικός εταίρος η Αίγυπτος για Ελλάδα και Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Ελ-Σίσι, μεταφέροντας χαιρετισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και τονίζοντας τις ισχυρές ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θερμή συνάντηση Ν. Δένδια με τον Υπ. Άμυνας και Παραγωγής της Αιγύπτου

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Υπουργό Άμυνας Ashraf Salem Zaher, συζητώντας για την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε στην πλατφόρμα Χ πως στην Τριμερή Συνάντηση με Αίγυπτο και Κύπρο στο Κάιρο ενισχύθηκε η στρατηγική αμυντική συνεργασία, με έμφαση στις συνέργειες στα αμυντικά οικοσυστήματα των τριών χωρών.