ΓΔ: 2385.63 1.41% Τζίρος: 336.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
Φώτο: SOOC

Επίσκεψη Ζαχαράκη στην Αίγυπτο και συνάντηση με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας

Η Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β', συζητώντας για το έργο του Πατριαρχείου σε Αφρική και την ανάγκη στήριξης των ορθόδοξων κοινοτήτων και κληρικών της ομογένειας.

Επίσημη συνάντηση με τον πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β', είχε στο Κάιρο η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η κ. Ζαχαράκη και ο πατριάρχης Θεόδωρος συζήτησαν για το εκτεταμένο ιεραποστολικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ιστορικά Πατριαρχεία. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη των ορθόδοξων κοινοτήτων της Αφρικής, με στόχο τη διατήρηση των ενοριών, των σχολείων και των δομών κοινωνικής προσφοράς του Πατριαρχείου.

Η υπουργός, συνοδευόμενη από τον γγ Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, και τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νικόλαο Παπαγεωργίου, ενημέρωσε τον μακαριότατο για τη νομοθετική πρωτοβουλία δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τους κληρικούς της ομογένειας. 

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην ενίσχυση των πρεσβυγενών πατριαρχείων και της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Βασιλικής Αυτόνομης Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

«Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συνοδεύσει και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης των ιστορικών Πατριαρχείων, με στόχο να ενισχυθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η συνέχεια της ορθόδοξης παρουσίας σε περιοχές με μεγάλες δυσκολίες αλλά και τεράστια πνευματική σημασία», δήλωσε η κ. Ζαχαράκη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην ήπειρο.

 «Η ελληνική Πολιτεία έχει χρέος να βρίσκεται δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια, άμεσα και ουσιαστικά», πρόσθεσε.

Ο πατριάρχης Θεόδωρος Β’ ευχαρίστησε θερμά την υπουργό, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον γγ Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, «για το διαρκές ενδιαφέρον και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και το έργο της Ορθοδοξίας στην Αφρική».

Επισκέψεις σε ελληνικά σχολεία και πολιτιστικά κέντρα

Κατά την επίσκεψή της στην Αίγυπτο, η κ. Ζαχαράκη προσκύνησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, ένα από τα σημαντικότερα ελληνορθόδοξα προσκυνήματα της χώρας και της Μέσης Ανατολής.

 Ο ναός, γνωστός και ως «Ροτόντα της Ανατολής», ανήκει στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου υπό το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Η υπουργός επισκέφθηκε επίσης τα ελληνικά σχολεία του Καΐρου, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό της Αχιλλοπουλείου Σχολής, καθώς και το γυμνάσιο και λύκειο της Αμπετείου Σχολής, όπου συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 Επιπλέον, ξεναγήθηκε στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Καΐρου, ενημερώθηκε για τις δράσεις διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και συζήτησε με τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και τον Συντονιστή Εκπαίδευσης για τις ανάγκες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Αίγυπτο.

Οι εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν την υπουργό για τη στήριξη που έχει δοθεί στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας λειτουργεί χωρίς κενά σε προσωπικό.

 Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι η φετινή διαδικασία αποσπάσεων ολοκληρώθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχολείων με βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό και στη ρύθμιση που επεκτείνει το επιμίσθιο των εκπαιδευτικών στο πέμπτο έτος απόσπασης.

Εκπαίδευση και ψυχική ανθεκτικότητα

Η υπουργός υπογράμμισε ότι οι νέες προκλήσεις της εκπαίδευσης δεν περιορίζονται στις τεχνολογικές αλλαγές, αλλά αφορούν και την ψυχική ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση των μαθητών.

 Όπως ανέφερε, «το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας είναι να ενισχύσουμε όχι μόνο τις γνώσεις των παιδιών, αλλά και την ψυχική τους ανθεκτικότητα, την αυτοπεποίθηση, την ασφάλεια και την ποιότητα των σχέσεών τους μέσα στο σχολείο».

Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του εξωτερικού, με έμφαση στη διαχείριση θεμάτων όπως ο σχολικός εκφοβισμός και η ψυχική υγεία των παιδιών. 

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της επίσκεψης ήταν όταν οι μαθητές τραγούδησαν το «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο», με την υπουργό να σημειώνει ότι «η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν κρατά ζωντανή μόνο τη γλώσσα, αλλά και τη μνήμη, την ταυτότητα και τη σχέση των παιδιών με την Ελλάδα».

«Κάθε ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας πέρα από τα σύνορά μας», πρόσθεσε η κ. Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση στους εκπαιδευτικούς και την επιμόρφωσή τους αποτελεί προτεραιότητα. «Η Ελλάδα της γνώσης και του πολιτισμού δεν περιορίζεται γεωγραφικά. 

Είναι παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να μιλούν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν στα ελληνικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Θεσμική αναβάθμιση για τις παραστατικές τέχνες

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών υπό την Υπουργό Παιδείας. Συζητήθηκαν τα πρώτα βήματα της Σχολής και θέματα οργάνωσης, στελέχωσης και προγραμμάτων.
Μπάλα EuroLeague παρκέ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Το Final Four εμπνέει τη νεολαία και αναβαθμίζει τον αθλητισμό

Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία του φάιναλ φορ της EuroLeague για την προβολή της Ελλάδας, την ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού και την έμπνευση των νέων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη για μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη της Σ. Ζαχαράκη στο Κάιρο

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη θα βρεθεί στο Κάιρο στις 19-20 Μαΐου όπου θα συναντήσει θρησκευτικούς και εκπαιδευτικούς ηγέτες και θα επισκεφθεί ελληνικά σχολεία, συνοδευόμενη από στελέχη και πρυτάνεις πανεπιστημίων.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα για τα επεισόδια στο ΑΠΘ: Θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν

Σε εξέλιξη είναι η διερεύνηση των επεισοδίων στο ΑΠΘ, με το Υπουργείο Παιδείας να καταδικάζει τις επιθέσεις κουκουλοφόρων σε φοιτητές και να δηλώνει ότι ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια στο ίδρυμα.