ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σκιά όπλου Κολομβίας

Κολομβία: Τέσσερις έφηβοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις κατά ανταρτών

Τέσσερις ανήλικοι σκοτώθηκαν στους πρώτους βομβαρδισμούς που διέταξε η νέα κυβέρνηση Κολομβίας κατά αντάρτικων περιοχών, σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία. Ο πρόεδρος κάλεσε να λογοδοτήσουν όσοι στρατολογούν παιδιά.

Τέσσερις ανήλικοι συγκαταλέγονται στα θύματα των πρώτων βομβαρδισμών που διέταξε η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας, σύμφωνα με πηγή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της νέας στρατηγικής ασφαλείας.

Δύο έφηβοι, ηλικίας 15 και 16 ετών, έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικές επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Αμαζονίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Οι συγκρούσεις στην περιοχή σχετίζονται με τον έλεγχο των εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη εκμετάλλευση μεταλλείων και τις εκβιάσεις.

Ο νέος πρόεδρος Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια τόνισε μέσω X: «Οι κακοποιοί οι οποίοι για δεκαετίες στρατολογούν παιδιά και τα μετατρέπουν σε μαχητές ή ανθρώπινες ασπίδες πρέπει να πληρώσουν για τα εγκλήματα αυτά που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Ο πρόεδρος, ο οποίος ανήκει στη λεγόμενη σκληρή δεξιά, ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Αυγούστου, υποσχόμενος σκληρό αγώνα κατά των ανταρτών και των διακινητών ναρκωτικών, με τη στήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, οι κυβερνητικοί βομβαρδισμοί έχουν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων. Στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) στον νομό Κατατούμπο, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, ενώ επιχειρήσεις διεξήχθησαν και στον νομό Γουαβιάρε κατά παράταξης διαφωνούντων των πρώην Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν 428 περιπτώσεις στρατολόγησης ανηλίκων από ένοπλες οργανώσεις, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι τις 31 Ιουλίου φέτος, οι καταγεγραμμένες υποθέσεις ανέρχονται σε 97, αν και οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) επέκρινε πρόσφατα τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων στη στρατολόγηση παιδιών, επισημαίνοντας ότι πλατφόρμες όπως το Facebook και το TikTok δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν τη διακίνηση περιεχομένου που δημιουργείται από ένοπλες οργανώσεις στην Κολομβία. Η HRW ανέφερε 1.500 περιπτώσεις στρατολόγησης παιδιών ή εφήβων από το 2021, βάσει επίσημων στοιχείων.

Οι ένοπλες οργανώσεις συχνά εντάσσουν ανήλικους στις τάξεις τους, είτε με τη βία είτε με πειθώ, αναθέτοντάς τους βοηθητικά καθήκοντα, όπως επιμελητεία και συλλογή πληροφοριών, αλλά και μάχιμους ρόλους. Όπως σημειώνει η HRW, συχνά χρησιμοποιούνται σαν «κρέας για τα κανόνια».

Ο πρόεδρος δε λα Εσπριέγια αναφέρθηκε σε τρίτο βομβαρδισμό στη Γουαβιάρε, κατά παράταξης διαφωνούντων των πρώην FARC υπό τον Ιβάν Μορδίσκο, τον πλέον καταζητούμενο αντάρτη στη χώρα. Κατά τον ίδιο, σκοτώθηκαν «8 μέλη» της οργάνωσης, χωρίς να είναι γνωστό αν υπήρχαν ανήλικοι μεταξύ των θυμάτων.

Η Κολομβία αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα βίας της τελευταίας δεκαετίας, με τις συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων οργανώσεων να εντείνονται, καθώς αυτές επιδιώκουν να διευρύνουν τα εδάφη που ελέγχουν και να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιά απειλεί δημοφιλές τουριστικό χωριό στις Άνδεις της Κολομβίας

Δασική πυρκαγιά στην κεντρική Κολομβία έχει καταστρέψει 2.000 στρέμματα δάσους και απειλεί το τουριστικό χωριό Βίγια ντε Λέιβα. Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες και στρατιωτικά ελικόπτερα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Δικαστής επιτρέπει ξανά τους βομβαρδισμούς σε στρατόπεδα ανταρτών

Δικαστής ήρε το μέτρο αναστολής βομβαρδισμών κατά ανταρτών στην Κολομβία, ζητώντας αυξημένη προσοχή εκεί όπου υπάρχουν ανήλικοι. Είχαν προηγηθεί βομβαρδισμοί με 42 νεκρούς, μεταξύ τους και ανήλικοι, μετά την ανάληψη εξουσίας από τον νέο πρόεδρο.
Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Νεκροί και οι 5 επιβαίνοντες μικρού αεροσκάφους που συνετρίβη

Νεκροί βρέθηκαν οι πέντε επιβαίνοντες μικρού αεροσκάφους που συνετρίβη το σαββατοκύριακο σε ορεινή περιοχή της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Κοντότο με προορισμό τη Μπογοτά.
Σημαία Βραζιλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Διπλασιάστηκαν οι δολοφονίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών το 2025

Οι δολοφονίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών στη Βραζιλία διπλασιάστηκαν το 2025, καθιστώντας τη δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα παγκοσμίως μετά την Κολομβία, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Ο πρόεδρος συζητά τις δικαστικές αποφάσεις για τα μέτρα ασφαλείας

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια ανακοίνωσε την κατάθεση προσφυγών κατά αποφάσεων της δικαιοσύνης που περιόρισαν μέτρα του για ανταρσία και ναρκωτικά, δηλώνοντας πως σέβεται τις αποφάσεις αλλά θα τις αμφισβητήσει.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Αναστέλλεται η χρήση ζιζανιοκτόνου στις καλλιέργειες κόκας

Κολομβιανός δικαστής ανέστειλε δοκιμαστικούς ψεκασμούς καλλιεργειών κόκας με το επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο γλυφοσινάτη-αμμωνίου, που είχαν δρομολογηθεί από τη νέα κυβέρνηση, επικαλούμενος κινδύνους για τη δημόσια υγεία.