ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία του Ιράν

Ιράν: Σε θάνατο δύο γυναίκες για τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

Δικαστήρια στο Ιράν επέβαλαν τη θανατική ποινή σε δύο γυναίκες για συμμετοχή σε διαδηλώσεις στο Ισπαχάν, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα. Άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σε θανατική καταδίκη προχώρησαν ιρανικά δικαστήρια για δύο γυναίκες που συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο Ιανουάριο, όπως γνωστοποίησαν οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ταρανέχ Ραχιμί και η Λεϊλά Αμπολχασανί βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης για ξεχωριστές υποθέσεις, σχετιζόμενες με τα επεισόδια στο Ισπαχάν, όπου οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν στις 8 και 9 Ιανουαρίου. Η 20χρονη Ταρανέχ καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με εννέα άνδρες, μετά τα επεισόδια σε πλατεία της πόλης, που οδήγησαν στον θάνατο δύο ανθρώπων, εκ των οποίων ένας ήταν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με την οργάνωση Hengaw και το πρακτορείο Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Στην ίδια υπόθεση, άλλοι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής της Ταρανέχ, Ρομινά, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης έως 36 ετών.

Το HRANA επισημαίνει ότι «οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δεν είχαν πρόσβαση σε μεγάλο μέρος του φακέλου τους και δεν διέθεταν αρκετό χρόνο για να εξετάσουν τα έγγραφα και τα αποδεικτικά στοιχεία».

Η Λεϊλά Αμπολχασανί, 43 ετών και μητέρα δύο εφήβων, κρίθηκε ένοχη για εμπρησμό σε κατάστημα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, σύμφωνα με το HRANA. Οι συγγενείς της αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι απλώς βιντεοσκοπούσε τη φωτιά. Η υπόθεσή της έχει παραπεμφθεί στο Εφετείο.

Από την έναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ, η Τεχεράνη έχει εκτελέσει 29 άνδρες για κατηγορίες σχετιζόμενες με διαδηλώσεις, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR). Μέχρι στιγμής, καμία γυναίκα δεν έχει εκτελεστεί για τέτοιες κατηγορίες, αν και τουλάχιστον 16 έχουν εκτελεστεί για άλλα αδικήματα.

Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμετάδωσε στην πλατφόρμα Χ μήνυμα νεαρού, φιλοϊσραηλινού ακτιβιστή, σύμφωνα με το οποίο οκτώ Ιρανές απειλούνταν με απαγχονισμό και ζήτησε την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, όπως αναφέρει το HRANA, ορισμένες από αυτές δεν είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και άλλες είχαν ήδη αποφυλακιστεί. Μία εξ αυτών, η Μπιτά Χεματί, είχε καταδικαστεί σε θάνατο για ρίψη τσιμεντόλιθων κατά δυνάμεων ασφαλείας, αλλά η καταδίκη της ακυρώθηκε τον ίδιο μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η ανάρτηση για το νησί Χαργκ ήταν μήνυμα προς το Ιράν, λέει ο Βανς

Ο Τραμπ, με ανάρτηση για το νησί Χαργκ, έστειλε μήνυμα προς το Ιράν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Βανς. Το σχετικό βίντεο, που δημιουργήθηκε με ΑΙ, δεν αντανακλά πραγματικό στρατιωτικό χτύπημα, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν υπήρξαν νάρκες στο περιστατικό με το δεξαμενόπλοιο στον Ορμούζ

Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε ισχυρισμούς του Ιράν ότι υπερδεξαμενόπλοιο προσέκρουσε σε νάρκες στα Στενά του Ορμούζ και ακινητοποιήθηκε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ψευδείς πληροφορίες και δεν έχει συμβεί ανάλογο περιστατικό.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υπόσχεται απάντηση στις ιρανικές επιθέσεις κατά ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στο Fox News πως αν το Ιράν επιτεθεί ξανά σε αμερικανικούς στόχους στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά. Υποστήριξε επίσης ότι οι περισσότεροι ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο πρόεδρος θεωρεί επιζήμια για τη χώρα νέα σύγκρουση με ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε πως η συνέχιση του πολέμου με τις ΗΠΑ δεν συμφέρει το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι η λύση είναι ο διάλογος και η αποφυγή της ανασφάλειας, κατά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό στη Σύνοδο της Σαγκάης.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δύο νεκροί από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Λαράκ

Αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στο ιρανικό νησί Λαράκ προκάλεσαν δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους. Ήταν οι πρώτοι βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ στην περιοχή μετά από περίπου έναν μήνα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Νετανιάχου έπεισε τις ΗΠΑ να μας κηρύξουν πόλεμο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι χειραγώγησε τις ΗΠΑ για να τις οδηγήσει σε πόλεμο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το παραδέχεται ανοιχτά σε εβραϊκά μέσα.