ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ηλιακή ενέργεια πάνελ

Γαλλία: Η ηλιακή ενέργεια μειώνει τα προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο

Σύμφωνα με μελέτη της Ember, η ηλιακή ενέργεια σε ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε έως 17% κατά τους θερινούς καύσωνες Ιουνίου-Ιουλίου, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση ρεύματος σε Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε ευρωπαϊκές χώρες σημείωσε αύξηση έως και 17% κατά τη διάρκεια των έντονων θερμοκρασιών τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη του κέντρου σκέψης Ember.

Στη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε, αναλύεται η επίδραση των κυμάτων καύσωνα στα ηλεκτρικά συστήματα χωρών που επηρεάστηκαν περισσότερο στα τέλη Ιουνίου. Η καθημερινή ζήτηση ηλεκτρισμού αυξήθηκε έως και 26% στην Ουγγαρία, 22% στην Ιταλία, 11% στη Γαλλία και 8% στην Ισπανία, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ηλιακή ενέργεια ήταν η μόνη πηγή που παρήγαγε περισσότερο ηλεκτρισμό από το συνηθισμένο: 17% αύξηση ανά ημέρα στη Γαλλία και την Ουγγαρία, καθώς και 5% σε Ισπανία και Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember.

Όπως δήλωσε ο Chris Rosslowe, αναλυτής του ομίλου σκέψης, "η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια συνέβαλε στο να σταθεροποιηθεί το δίκτυο την ώρα που οι άλλες πηγές ενέργειες δυσκολεύονταν να λειτουργήσουν κανονικά".

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ελβετία. Πέντε σταθμοί αερίου στη Βρετανία μείωσαν την παραγωγή τους, ενώ η χαμηλή στάθμη του ποταμού Πάδου απειλούσε τη λειτουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών στη βορειοανατολική Ιταλία. Στη Σερβία και την Πολωνία, οι σταθμοί άνθρακα μείωσαν επίσης την παραγωγή τους.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια επηρεάστηκε αρνητικά, με επτά από τους οκτώ μεγαλύτερους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταγράφουν χαμηλότερη παραγωγή από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Chris Rosslowe, "η δυσκολία (με την ηλιακή ενέργεια) αρχίζει μετά τη δύση του ήλιου". Τις νυχτερινές ώρες, όταν η ζήτηση παραμένει υψηλή, "το δίκτυο εξαρτάται πολύ από τους σταθμούς αερίου".

Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, η μέση καθημερινή τιμή του ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 119% στην Ουγγαρία, 44% στη Γαλλία, 13% στην Ιταλία και 7% στην Ισπανία, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται τις πρώτες βραδινές ώρες, σύμφωνα με την Ember.

Όπως συμπληρώνει ο Chris Rosslowe, "η ηλιακή ενέργεια μας σώζει στη διάρκεια της ημέρας, όμως η αποθήκευση από μπαταρίες μπορεί να μας σώσει το βράδυ. Μαζί, είναι ένα από τα πιο κατάλληλα μέσα για να καταστήσουν το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα πιο στιβαρό στη διάρκεια πιο ζεστών καλοκαιριών".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει τις παραδόσεις ντίζελ στη Γαλλία όσο χρειαστεί

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε από το Ριάντ συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για παράταση των πρόσθετων παραδόσεων ντίζελ στη Γαλλία, ώστε να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί.
Γάλλος πολιτικός Σεζουρνέ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στη Σαουδική Αραβία πριν το ταξίδι Μακρόν στον Κόλπο

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Ριάντ για να εκφράσει τη στήριξη της Γαλλίας προς τη Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα κατά των επιθέσεων των Χούθι, και να συζητήσει με τον Σαουδάραβα ομόλογό του θέματα ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Θα στηρίζουμε όσο διαρκεί το πρόβλημα στην ενέργεια

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους καταναλωτές χωρίς να διακινδυνεύει ευρωπαϊκές κυρώσεις, με μέτρα που συνεχίζονται και αποθεματικά για τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία απελευθερώνει 10 εκατ. βαρέλια ντίζελ από τα αποθέματα

Η Γαλλία θα διαθέσει 10 εκατ. βαρέλια ντίζελ από τα αποθέματά της για να μειώσει τις τιμές, λόγω πολέμων σε Ιράν και Ουκρανία, με εκτιμώμενη μείωση στην αντλία κατά 0,12-0,18 ευρώ το λίτρο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λεκορνί.