Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των διασωστών στην Κολομβία για τον εντοπισμό επιζώντων, δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,4 βαθμών που έπληξε τη χώρα και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 250 ανθρώπους.
Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει, με τις ελπίδες να παραμένουν ζωντανές για όσους εξακολουθούν να αγνοούνται.
Στο Τόρες ντελ Λιμονάρ, συγκρότημα κατοικιών που κατέρρευσε στην πόλη Κάλι, διασώστες αναζητούν ίχνη ζωής κάτω από τα συντρίμμια. «Αυτήν τη στιγμή, εξακολουθούμε να διατηρούμε τις ελπίδες, τουλάχιστον μέχρι να συμπληρωθούν περίπου τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό», δήλωσε ο Καμίλο Κάνο, πυροσβέστης από τη Μπογοτά που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας.
Σύμφωνα με τον Κάνο, τοπικές ομάδες διασωστών και κάτοικοι κατάφεραν να απεγκλωβίσουν περισσότερους από 20 ανθρώπους από το συγκρότημα τις πρώτες 12 ώρες μετά τον σεισμό, ενώ αργότερα εντόπισαν ζωντανούς άλλους τρεις κάτω από τα ερείπια, σε πιο δύσκολες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η παρουσία μεγάλου αριθμού εθελοντών και περαστικών αρχικά δυσχέρανε τις έρευνες. «Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε και να ακούσουμε τις εκκλήσεις των ανθρώπων κάτω από το κτίριο», σημείωσε, προσθέτοντας πως η μετατόπιση των χαλασμάτων λόγω μετασεισμών περιπλέκει περαιτέρω το έργο των διασωστών.
Η αστυνομία έχει ενισχύσει τους ελέγχους στο σημείο, ενώ οι εθελοντές καθοδηγούνται πλέον σε συγκεκριμένα καθήκοντα, ώστε να στηρίζουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τον ίδιο.
Μεταξύ όσων αναμένουν με αγωνία νέα για τους αγαπημένους τους βρίσκεται η Μαρσέλα Πέρες, η οποία ανέφερε πως η 11χρονη κόρη του συντρόφου της παγιδεύτηκε με τους παππούδες της όταν κατέρρευσε το κτίριο.
«Βρισκόμαστε εδώ από τη Δευτέρα περιμένοντας να διασωθεί το κορίτσι και οι παππούδες της», δήλωσε η Πέρες.
«Απλά περιμένουμε και εμπιστευόμαστε τον Θεό», προσθέτει χαρακτηριστικά.