Τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 87 τραυματίστηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών που έπληξε τη δυτική Κολομβία, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της χώρας, Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια. Οι επιχειρήσεις διάσωσης αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, καθώς 61 κτίρια κατέρρευσαν και πολλοί πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον ισχυρό σεισμό, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές καταστροφές σε πολλές πόλεις και είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια.
Το καταστροφικό φαινόμενο σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια ως προέδρου, θέτοντας τη νέα κυβέρνηση αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη κρίση της. Οι μνήμες παραμένουν νωπές από τον διπλό σεισμό που έπληξε πρόσφατα τη γειτονική Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με τις γεωλογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Κολομβίας, ο σεισμός εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί, με εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιομέτρων και επίκεντρο κοντά στο Σαν Χοσέ ντελ Παλμάρ, στην επαρχία Τσοκό, στις ακτές του Ειρηνικού. Η περιοχή, που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά φτώχειας, μετρά ήδη σημαντικές απώλειες και υλικές ζημιές.
Ο δήμαρχος της Περέιρα, Μαουρίτσιο Σαλαζάρ, ανέφερε ότι "υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες" και άλλοι που είναι ακόμη "παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια", περιγράφοντας την κατάσταση ως "κρίσιμη". Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η κυκλοφορία έχει διακοπεί, ενώ ο φόβος για μετασεισμούς κρατά τους ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους.
Έξι αεροδρόμια στη δυτική Κολομβία ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέχρι να αξιολογηθούν οι ζημιές στις υποδομές τους. Ο πρόεδρος Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι μεταβαίνει στη Μπογοτά για να "αφοσιωθεί στη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης".
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη σε πολλές περιοχές. Στην Κάλι, οι αρχές ανακοίνωσαν την κατάρρευση 20 κτιρίων, με ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ στην Κιμπντό, πρωτεύουσα του Τσοκό, αναφέρθηκαν τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε κτίρια. Στη Μπογοτά, οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και ορισμένοι κάτοικοι εκκένωσαν τα κτίρια, αν και οι ζημιές περιορίστηκαν σε επιφανειακές ρωγμές.
Διεθνής αλληλεγγύη μετά τον σεισμό
Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικές χώρες όπως ο Ισημερινός, ο Παναμάς και η Βενεζουέλα. Στη Βενεζουέλα, οι κάτοικοι ανέφεραν έντονες δονήσεις, με τις μνήμες από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς να είναι ακόμη ζωντανές.
Το Ισραήλ προσέφερε βοήθεια στην Κολομβία, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ διαβεβαίωσε πως είναι "έτοιμη να υποστηρίξει τον κολομβιανό λαό". Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σάινμπαουμ, ανακοίνωσε επίσης πως θα παράσχει "κάθε απαραίτητη υποστήριξη" στη χώρα.