Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας, ο μοναδικός εν λειτουργία πυρηνικός αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό της Τσερναβόντα θα συνεχίσει να λειτουργεί για εννέα ακόμη ημέρες. Η παράταση αυτή κατέστη δυνατή μέσω εκτροπής της ροής των υδάτων του Δούναβη, διασφαλίζοντας την τροφοδοσία του συστήματος ψύξης του σταθμού.
Η στάθμη των υδάτων του Δούναβη έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, γεγονός που οδήγησε τις ρουμανικές αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, ζητήθηκε από επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση νερού τις βραδινές ώρες αιχμής καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.
Η ανατίναξη βράχων στην κοίτη του ποταμού, σε συνδυασμό με τη βύθιση φορτηγίδων φορτωμένων με βράχους, επέτρεψε την εκτροπή της ροής και την αύξηση της στάθμης του Δούναβη γύρω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα κατά 4 εκατοστά. Όπως σημειώνει το υπουργείο Ενέργειας, η εξέλιξη αυτή επιτρέπει τη λειτουργία του αντιδραστήρα για τουλάχιστον εννέα ημέρες.
Μετά τις 15 Αυγούστου, η στάθμη των υδάτων του Δούναβη αναμένεται να αυξηθεί λόγω της εισροής νερού από βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης υδάτινων πόρων.
Η πτώση της στάθμης του ποταμού είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του ενός από τους δύο αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ρουμανίας. Υπό κανονικές συνθήκες, ο σταθμός καλύπτει το 20% της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης. Παράλληλα, σημειώθηκαν διακοπές λειτουργίας και σε μονάδες του πυρηνικού σταθμού Paks της Ουγγαρίας, ο οποίος επίσης ψύχεται από τα νερά του Δούναβη.