ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία Ρουμανίας

Ρουμανία: Ο αντιδραστήρας Τσερναβόντα θα λειτουργεί 9 μέρες παραπάνω

Χάρη σε παρέμβαση στη ροή του Δούναβη, ο μοναδικός εν λειτουργία πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ρουμανία θα συνεχίσει να λειτουργεί για εννέα ημέρες, παρά τη μείωση στάθμης λόγω ξηρασίας που οδήγησε σε μέτρα περιορισμού νερού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας, ο μοναδικός εν λειτουργία πυρηνικός αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό της Τσερναβόντα θα συνεχίσει να λειτουργεί για εννέα ακόμη ημέρες. Η παράταση αυτή κατέστη δυνατή μέσω εκτροπής της ροής των υδάτων του Δούναβη, διασφαλίζοντας την τροφοδοσία του συστήματος ψύξης του σταθμού.

Η στάθμη των υδάτων του Δούναβη έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, γεγονός που οδήγησε τις ρουμανικές αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, ζητήθηκε από επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση νερού τις βραδινές ώρες αιχμής καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.

Η ανατίναξη βράχων στην κοίτη του ποταμού, σε συνδυασμό με τη βύθιση φορτηγίδων φορτωμένων με βράχους, επέτρεψε την εκτροπή της ροής και την αύξηση της στάθμης του Δούναβη γύρω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα κατά 4 εκατοστά. Όπως σημειώνει το υπουργείο Ενέργειας, η εξέλιξη αυτή επιτρέπει τη λειτουργία του αντιδραστήρα για τουλάχιστον εννέα ημέρες.

Μετά τις 15 Αυγούστου, η στάθμη των υδάτων του Δούναβη αναμένεται να αυξηθεί λόγω της εισροής νερού από βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Η πτώση της στάθμης του ποταμού είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του ενός από τους δύο αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ρουμανίας. Υπό κανονικές συνθήκες, ο σταθμός καλύπτει το 20% της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης. Παράλληλα, σημειώθηκαν διακοπές λειτουργίας και σε μονάδες του πυρηνικού σταθμού Paks της Ουγγαρίας, ο οποίος επίσης ψύχεται από τα νερά του Δούναβη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Κίνδυνος διακοπής του πυρηνικού σταθμού Τσερναβόντα λόγω Δούναβη

Η Nuclearelectrica εξετάζει την πιθανή διακοπή και του δεύτερου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Τσερναβόντα, λόγω χαμηλής στάθμης του Δούναβη, παρά τις προσπάθειες εκτροπής. Ήδη έκλεισε ο ένας αντιδραστήρας.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Εκτροπή Δούναβη για παράταση λειτουργίας Τσερναβόντα

Οι ρουμανικές αρχές προσπαθούν να κατευθύνουν τα νερά του Δούναβη προς τον μόνο εν λειτουργία αντιδραστήρα στην Τσερναβόντα, βυθίζοντας φορτηγίδες με βράχους, λόγω της ξηρασίας που απείλησε ήδη τη λειτουργία του άλλου αντιδραστήρα.
Ζαπορίζια πυρηνικός σταθμός
ΔΙΕΘΝΗ

Η Rosatom: Πρώτος αντιδραστήρας στο Άκουγιου Τουρκίας έως τέλος 2024

Η Rosatom ανακοίνωσε πως αναμένει την πρώτη αυτοσυντηρούμενη πυρηνική αντίδραση στον σταθμό Άκουγιου πριν το τέλος του έτους. Το έργο των 20 δισ. δολαρίων έχει καθυστερήσει και η λειτουργία του μετατίθεται πέραν του 2025.
Ζαπορίζια πυρηνικός σταθμός
ΔΙΕΘΝΗ

Rosatom: Εκεχειρία για επισκευές στο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Η Rosatom ανακοίνωσε ότι ισχύει συμφωνία εκεχειρίας για εργασίες αποκατάστασης σε θερμοηλεκτρικό σταθμό που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, με διαμεσολάβηση του ΔΟΑΕ, έπειτα από ζημιές από βομβαρδισμούς τον Σεπτέμβριο.
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σε προγραμματισμένη συντήρηση μονάδα του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ

Η Rosatom ανακοίνωσε ότι η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ στο Ιράν τέθηκε εκτός λειτουργίας για συντήρηση, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή δύο νέων μονάδων με αυξανόμενο προσωπικό μετά την επιστροφή εργαζομένων.