Σημαντικά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Μπουένος Άιρες, όταν χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της Γερουσίας της Αργεντινής. Η ένταση κλιμακώθηκε καθώς συζητούνταν το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ μικρής ομάδας διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, με ανταλλαγή πετρών και αντικειμένων έναντι δακρυγόνων, βλημάτων με επικάλυψη καουτσούκ και αντλιών πεπιεσμένου νερού.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και οπτικό υλικό, τουλάχιστον δυο μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν, ενώ δέκα άτομα προσήχθησαν. Παράλληλα, το συνδικαλιστικό όργανο του Τύπου SIPREBA ανέφερε ότι φωτοειδησεογράφος τραυματίστηκε στο κεφάλι.
Μετά από δύο και πλέον ώρες σποραδικών επεισοδίων, η πλατεία του κοινοβουλίου εκκενώθηκε γύρω στις 20:00, με την παρέμβαση της αστυνομίας να οδηγεί στην αποχώρηση των διαδηλωτών που δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.
Πριν την ένταση, η κινητοποίηση εξελισσόταν ειρηνικά, με χιλιάδες πολίτες να αψηφούν τις καιρικές συνθήκες και να διαδηλώνουν υπό την επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι συμμετέχοντες, ανταποκρινόμενοι σε καλέσματα κομμάτων της αριστεράς, κοινωνικών οργανώσεων και συνδικάτων, φώναζαν συνθήματα όπως «η πατρίδα δεν πωλείται», ενώ στη Γερουσία ξεκινούσε η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο, με τίτλο «απαραβίαστο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας», προβλέπει διευκόλυνση εξώσεων λόγω οφειλών, δυσκολότερη δήμευση ιδιωτικών περιουσιών και χαλάρωση των κανόνων για αλλαγή χρήσης αγροτικών εκτάσεων, ακόμη και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.
Η κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι επιδιώκει με το συγκεκριμένο πλαίσιο να ενισχύσει την ιδιωτική ιδιοκτησία και να δημιουργήσει ένα νομικό περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδύσεις.
Αντιδράσεις και αλλαγές στο νομοσχέδιο
Η διάταξη που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αφορούσε την αύξηση του ορίου γης που μπορούν να κατέχουν ξένες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα από 15% σε 25%. Μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η κυβέρνηση απέσυρε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Γαιών, ξένοι ιδιοκτήτες κατέχουν σχεδόν το 5% της συνολικής επιφάνειας της Αργεντινής, με το ποσοστό να ξεπερνά το 15% σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια ή περιοχές με υδάτινους και ορυκτούς πόρους.
Το κόμμα του προέδρου Μιλέι διαθέτει 20 από τις 72 έδρες στη Γερουσία, γεγονός που οδήγησε στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης λόγω έλλειψης στήριξης. Εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Γερουσία, θα κατατεθεί στη Βουλή για τελική συζήτηση και ψήφιση.