ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία

Πρώτη επίσκεψη Ζελένσκι στη Σερβία μετά την έναρξη του πολέμου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Σάββατο τη Σερβία, στο πρώτο του ταξίδι στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή. Η επίσκεψη θεωρείται σημαντική για τη διεθνή στήριξη Κιέβου και τη διαφοροποίηση της Σερβίας από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να πραγματοποιήσει το Σάββατο την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Σερβία μετά τη ρωσική εισβολή, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Σερβία θεωρείται παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, «πρέπει να αποσπάσουμε τους Σέρβους από το στρατόπεδο της Ρωσίας». Το ταξίδι του Ζελένσκι χαρακτηρίζεται ως «χαστούκι για τους Ρώσους», ενώ επισημάνθηκε ότι «κανείς δεν θα μπορεί πλέον να πει ότι η Σερβία είναι αποκλειστικό προνομιακό πεδίο της Ρωσίας και η Ζελένσκι δεν πηγαίνει εκεί».

Ο Ουκρανός πρόεδρος εντείνει τις διεθνείς του επαφές, επιδιώκοντας ευρύτερη στήριξη προς το Κίεβο. Από το 2019, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν έχει επισκεφθεί το Βελιγράδι.

Η Σερβία παραμένει μία από τις λίγες χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, διατηρώντας στενή ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα. Παράλληλα, η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθεί να ισορροπήσει τις σχέσεις της τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με τη Ρωσία.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε τον Μάιο του 2025 με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, σε μια περίοδο που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφεύγουν επισκέψεις στη Ρωσία. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Βούτσιτς μετέβη στην Ουκρανία για περιφερειακή σύνοδο, ωστόσο αρνήθηκε να υπογράψει τη διακήρυξη που καταδίκαζε «τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη επίσκεψη του Ζελένσκι στη Σερβία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σερβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βούτσιτς. Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΕΕ, η οικονομία και η ενέργεια, ενώ η επίσκεψη ενδέχεται να επηρεάσει τους δεσμούς Σερβίας-Ρωσίας.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ευρώπη για ασάφεια στη φωνή της για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δυσκολεύεται να οργανωθεί και να αποφασίσει ποιος θα την εκπροσωπήσει σε πιθανές μελλοντικές συνομιλίες για την ασφάλεια της ηπείρου, σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για την Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αισιοδοξία για λύση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Τραμπ αναφέρει πως συναντήθηκε με Ρώσο απεσταλμένο, όχι με αντιπροσωπεία της Ουκρανίας, και δηλώνει ότι ο πόλεμος οδεύει στην ολοκλήρωση, με πιθανή συμφωνία που θα αφορά και ευρωπαϊκές χώρες λίγο πριν συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μαδρίτη ο Ζελένσκι για επαφές με Σάντσεθ και ηγέτες στη Σύνοδο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έφτασε στην Ισπανία για να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα του Κιέβου και να έχει συνομιλίες με ηγέτες στη Μαδρίτη. Θα συναντήσει και Αμερικανούς αξιωματούχους πριν τις τριμερείς στο Αμπού Ντάμπι.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων από Ουκρανία για ένταξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έως το 2028, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για στήριξη.