ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πεπεισμένο το Λονδίνο ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε απόπειρα κλοπής έρευνας για το εμβόλιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν την Πέμπτη ότι Ρώσοι χάκερ, που δρουν «στο πλαίσιο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», εξαπέλυσαν επιθέσεις με σκοπό να κλέψουν την έρευνα για το εμβόλιο.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι είναι «απολύτως βέβαιος» ότι η Μόσχα εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις που είχαν ως στόχο την κλοπή δεδομένων από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν την Πέμπτη ότι Ρώσοι χάκερ, οι οποίοι δρουν «σχεδόν σίγουρα στο πλαίσιο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», εξαπέλυσαν επιθέσεις σε βρετανικούς, καναδικούς και αμερικανικούς οργανισμούς με σκοπό να κλέψουν την έρευνα για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται σε μια κυβερνοεπίθεση (…) για να σαμποτάρουν ή να επωφεληθούν από την έρευνα και την ανάπτυξη» ενός εμβολίου, είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News. «Τη στιγμή που ο κόσμος ενώνεται για να αντιμετωπίσει την Covid-19 και ιδίως για να βρει μια παγκόσμια λύση, ένα εμβόλιο, πιστεύω ότι είναι σκανδαλώδες και κατακριτέο να εμπλέκεται η ρωσική κυβέρνηση σε μια τέτοια δραστηριότητα», πρόσθεσε. «Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να δώσει λογαριασμό και θα φροντίσουμε όλος ο κόσμος να πληροφορηθεί την αξιοκατάκριτη συμπεριφορά της», κατέληξε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο, Αντρέι Κέλιν, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ράαμπ.

«Δεν πιστεύω καθόλου αυτήν την ιστορία, δεν έχει κανένα νόημα» είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το BBC. Ο Κέλιν σημείωσε ότι άκουσε για πρώτη φορά να μιλούν για αυτούς τους χάκερ από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και εκτίμησε ότι είναι αδύνατον να αποδοθεί αυτή η κυβερνοεπίθεση σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής διαβεβαίωσε πάντως ότι, παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνο για μια σειρά θεμάτων το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία είναι διατεθειμένη «να γυρίσει σελίδα» και «να συνεργαστεί» με τη Βρετανία.

Πόλεμος μυστικών υπηρεσιών για το εμβόλιο του κορονοϊού

Όπως έγραφε το BD, σε μια δραματική δήλωση την Πέμπτη, το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) δήλωσε ότι οι ερευνητικά κέντρα εμβολίων και θεραπειών σε πολλές χώρες έχουν δεχτεί κυβερνοεπιθέσεις από μια ομάδα γνωστή ως APT29, η οποία «είναι σχεδόν σίγουρα» μέρος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε ΗΠΑ και Καναδά εξέδωσαν αργότερα τις δικές τους δηλώσεις υποστηρίζοντας τα ευρήματα της Βρετανίας.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στοχεύουν εκείνους που εργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομίνικ Ραμπ. «Ενώ άλλοι επιδιώκουν τα εγωιστικά τους συμφέροντα με απερίσκεπτη συμπεριφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν με τη σκληρή δουλειά να βρουν ένα εμβόλιο και να προστατεύσουν την παγκόσμια υγεία».

Η επίθεση ήρθε σε μια λεπτή στιγμή για τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται λίγο πριν την επόμενη εκλογική διαδικασία τον Νοέμβριο και ενώ η πανδημία βυθίζει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η Covid- 19 ξεκίνησε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου για ένα εμβόλιο, τομέα στον οποίο οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, η δημοτικότητα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και ο Ρώσος ηγέτης έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036. Η Ρωσία έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς ότι παρεμβαίνει στις εκλογές των ΗΠΑ παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς για παρέμβαση.

Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις κυβερνοεπιθέσεις στις ερευνητικές ομάδες για το εμβόλιο του κορονοϊού. «Δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να έχει παραβιάσει φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα. Μπορούμε μόνο να πούμε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Bloomberg.

Ο Κιρίλ Ντιμιτρίεφ, διευθύνων σύμβουλος του ταμείου πλούτου της Ρωσίας, το οποίο υποστηρίζει την έρευνα εμβολίων, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «απόπειρα να αμαυρώσουν τη φήμη» των προσπαθειών της Ρωσίας για εμβόλιο. Ωστόσο, το NCSC είπε ότι το APT29, το οποίο ονομάζεται επίσης Cozy Bear ή The Dukes, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε οργανισμούς έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδα.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει εδώ και πολύ καιρό το APT29 με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Για περισσότερο από μια δεκαετία, η ομάδα διεξήγαγε εκστρατείες πειρατείας που στοχεύουν δεκάδες κυβερνήσεις, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Carbon Black. Το 2016, η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike συνέδεσε το APT29 με την επόθεση στη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή. Οι Ρώσοι χάκερ διείσδυσαν στους διακομιστές του DNC το καλοκαίρι του 2015 και διατήρησαν την πρόσβαση στα δεδομένα του οργανισμού για περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Crowdstrike.

Την Πέμπτη, τα ευρήματα της Βρετανίας σχετικά με τις επιθέσεις υποστηρίχθηκαν από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας. Η NSA είπε ότι οργανισμοί στις ΗΠΑ που εμπλέκονται στην ανάπτυξη εμβολίων έγιναν στόχος από χάκερ. Ο στόχος της πειρατείας ήταν «πιθανό να κλέψει πληροφορίες και πνευματική ιδιοκτησία σχετικά με την ανάπτυξη και τον έλεγχο των εμβολίων Covid-19», σύμφωνα με τη δήλωση της NSA.

Η ανακοίνωση έχει πολιτικές επιπτώσεις, επειδή ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικριθεί για την προσπάθειά του να υποβαθμίσει τη διαμάχη με τη ρωσική κυβέρνηση. Έρχεται επίσης καθώς ο Trump δέχεται κριτική επειδή δεν ανταποκρίθηκε σε προειδοποίηση που δέχτηκε αναφορικά με πληροφορίες ήθελαν τη ρωσική κυβέρνηση να έχει πληρώσει τους Ταλιμπάν για να σκοτώσουν τις ΗΠΑ στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν μάλλον χλιαρή, με την εκπρόσωπο Κάιλι Μακενάνι να λέει: «Συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τους συμμάχους μας για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε μέτρα για να διατηρήσουμε αυτές τις πληροφορίες ασφαλείς και συνεχίζουμε να το κάνουμε».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει ότι η Κίνα εργάζεται επίσης για να κλέψει την έρευνα εμβολίων που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ δήλωσε σε ομιλία του την Πέμπτη ότι χάκερ που συνδέονται με την Κίνα έχουν στοχεύσει αμερικανικά πανεπιστήμια και εταιρείες σε μια προσπάθεια να κλέψουν πνευματική ιδιοκτησία που συνδέεται με θεραπείες κατά του κορονοϊού.

Η καναδική κυβέρνηση δημοσίευσε επίσης μια δήλωση, επιβεβαιώνοντας ότι η Οτάβα συνεργάζεται με το Γουέστμινστερ και την Ουάσινγκτον για να σταματήσει τις «κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο». Δήλωσε ότι οι παραβιάσεις «χρησιμεύουν στο να εμποδίσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης σε μια εποχή που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και οι ιατροί ερευνητές χρειάζονται κάθε διαθέσιμο πόρο για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας».

Η εξέλιξη φέρνει ανησυχίες σχετικά με τον «εθνικισμό των εμβολίων» σε ένα εντελώς νέο επίπεδο σε μια στιγμή που οι χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες του εμβολίου εκ των προτέρων. Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν όλο και περισσότερο για περιοχές και χώρες που θα μείνουν πίσω καθώς οι ΗΠΑ και άλλα έθνη κινούνται για εξασφαλίσουν όσο περισσότερες δόσεις είναι δυνατόν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc και το Imperial College London έχουν ήδη προχωρήσει στην Τρίτη φάση δοκιμών σε ενθρώπους πια του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 160 εμβόλια κορανοϊού βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία κατηγορείται για σχέδιο επηρεασμού των εκλογών στη Μολδαβία

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις και να υποδαυλίσει τις αρνητικές αντιλήψεις για τη Δύση και την εν ενεργεία ομάδα της φιλοδυτικής προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Βρετανίας σε ΗΠΑ για παροχή νέας βοήθειας στην Ουκρανία

Την ανάγκη να υπάρξει οικονομική, ηθική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας πως το Κίεβο πρέπει να βοηθηθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

«Βέλη» της Βρετανίας προς Μόσχα για την κατάρριψη του αμερικανικού drone

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν χθες πως αναγκάστηκαν να ρίξουν στη θάλασσα UAV, διότι ρωσικό μαχητικό το αναχαίτισε και προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του, με τη Μόσχα να απορρίπτει την αμερικανική εκδοχή.