Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών του Μεξικού, προκαλώντας αναστάτωση στη χώρα αλλά και στις γειτονικές Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή εκτεταμένες καταστροφές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Το αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC) ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τις παράκτιες περιοχές των τριών χωρών, αποκαθιστώντας την ηρεμία στις τοπικές αρχές.
Η σεισμολογική υπηρεσία του Μεξικού (Servicio Sismológico Nacional, SSN) ανέφερε ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, με επίκεντρο 135 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Χιδάλγο, στην πολιτεία Τσιάπας. Η περιοχή παραμένει σε επιφυλακή εξαιτίας των συνεχών μετασεισμών, που ξεπέρασαν τους 60, με ισχυρότερο αυτόν των 6,5 βαθμών.
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, κάλεσε τους πολίτες σε ψυχραιμία και διαβεβαίωσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης. Όπως δήλωσε, δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στις πολιτείες Τσιάπας και Ταμπάσκο, οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου TV Azteca, μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά όταν πήδηξε από τον δεύτερο όροφο κτιρίου στην Τσιάπας, σε μια προσπάθεια να σωθεί από τη δόνηση. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν κτίρια να σείονται και κατοίκους να βγαίνουν έντρομοι στους δρόμους.
Ανησυχία και στη Γουατεμάλα
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Γουατεμάλα, όπου προκάλεσε πανικό στην πρωτεύουσα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από εκκένωση κυβερνητικών κτιρίων, ενώ πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για λόγους ασφαλείας.
«Τρόμαξα πολύ, αφού ήρθε στο μυαλό μου ο πρόσφατος σεισμός στη Βενεζουέλα. Κατέβηκα τρέχοντας τις σκάλες, καθώς μένω στον όγδοο όροφο, ενώ η δόνηση δεν έλεγε να σταματήσει», αφηγήθηκε ο 29χρονος Αλεξάντερ Βαλντές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
(Με πληροφορίες από TV Azteca και Ν+)