ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία του Ιράν

Ιράν: Δεν θα τηρήσουμε συμφωνία με ΗΠΑ αν δεν έχουμε οφέλη, λέει ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Γαλιμπάφ δήλωσε ότι αν το Ιράν δεν ωφεληθεί από το μνημόνιο με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει λόγος να το τηρεί, τονίζοντας πως η εθνική ασφάλεια εξαρτάται από ιρανικό έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ.

Ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν και πρόεδρος του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι αν η Τεχεράνη δεν αποκομίζει οφέλη από το «Μνημόνιο Συνεννόησης» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε «δεν έχει κανέναν λόγο να εμμένει σε μια τέτοια συμφωνία».

Όπως τόνισε, η εθνική ασφάλεια του Ιράν εξαρτάται από τη διατήρηση των «ιρανικών διευθετήσεων» στα Στενά του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής για τη χώρα. Οι δηλώσεις του έγιναν μέσω μακροσκελούς ανάρτησης στην πλατφόρμα Telegram.

Ο Γαλιμπάφ ανέφερε ότι η στάση του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ και στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης πρέπει να στηρίζεται στα εθνικά συμφέροντα, την ασφάλεια και μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Επεσήμανε ότι η Τεχεράνη οφείλει να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις, χωρίς εξαρτήσεις από εξωτερικούς παράγοντες.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είπε, «η διαπραγμάτευση σε αυτό το στάδιο δεν ισοδυναμεί με συμβιβασμό αλλά, μαζί με τον πόλεμο, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αντίστασης και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόσθεσε ότι «ο διαχωρισμός και η επιλογή είτε της διαπραγμάτευσης είτε του πολέμου ως μοναδικής λύσης είναι στρατηγικό λάθος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Δεν μου αρέσουν οι προθεσμίες στις ΗΠΑ-Ιράν, αλλά...»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν του αρέσει να ορίζει προθεσμίες σχετικά με το Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο βομβαρδισμών εάν η Τεχεράνη δεν καταλήξει σε συμφωνία, όπως είχε δηλώσει και σε συνέντευξή του στο Fox News.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Διάψευση πλήγματος σε αποθήκη σιτηρών από τον στρατό στο Ιράν

Οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι χτύπησαν αποθήκη σιτηρών στο Ιράν, τονίζοντας πως πλήγηκαν μόνο στρατιωτικοί στόχοι για να μειωθεί η ικανότητα του Ιράν να επιτίθεται σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσε η CENTCOM.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ επισκέπτεται το Κατάρ λόγω νέας έντασης στην περιοχή

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, μετέβη στο Κατάρ για να τιμήσει τη μνήμη του πρώην εμίρη, σεΐχη Χάμαντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, συναντώντας τις αρχές της χώρας, εν μέσω έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί από αμερικανικά πλήγματα πρόσφατα

Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 260 τραυματίστηκαν σε αμερικανικές επιθέσεις στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι αρχές εκφράζουν συλλυπητήρια και δεσμεύονται για στήριξη στις πληγείσες οικογένειες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν νέο κύμα πληγμάτων σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν

Η CENTCOM ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα σε παράκτια αμυντικά συστήματα και εγκαταστάσεις πυραύλων στην Μεγάλο Τουνμπ του Ιράν, στοχεύοντας τη μείωση της ιρανικής απειλής κατά της ναυσιπλοΐας.