ΓΔ: 2492.2 0.18% Τζίρος: 260.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

ΗΠΑ και Ιράν κρατούν ανοιχτό τον δίαυλο των συνομιλιών παρά τις επιθέσεις

Παρά τη νέα στρατιωτική κλιμάκωση, ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζουν τις τεχνικές συνομιλίες για διπλωματική λύση, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων.

Η Ουάσιγκτον και το Ιράν συνεχίζουν να επιδιώκουν διπλωματική διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου, παρά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση λύσης και οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται», ανέφερε η ίδια πηγή στο dpa, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση των διπλωματικών επαφών παρά τις εντάσεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Ιράν «παραβίασε» την καταρχήν συμφωνία σε «απαράδεκτο επίπεδο», γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

Μετά τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στο στενό του Ορμούζ, οι οποίες αποδόθηκαν στο Ιράν, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέους βομβαρδισμούς την Τετάρτη και την Πέμπτη εναντίον ιρανικών στόχων. Το Ιράν ανταπέδωσε, στοχοποιώντας αμερικανικές βάσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η εκεχειρία «τέλειωσε», χαρακτηρίζοντας «άρρωστους» τους ηγέτες του Ιράν και δηλώνοντας ότι δεν θέλει πλέον να «ασχολείται» μαζί τους. Ωστόσο, κατά τη σύνοδο του NATO αυτή την εβδομάδα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων από την ομάδα του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπει νέο μεγάλο πόλεμο με Ιράν – Εκκρεμεί η απόφαση για F-35 στην Τουρκία

Ο Τραμπ, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως είναι ο νούμερο ένα στόχος της Τεχεράνης και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του με το Ιράν. Τόνισε ότι δεν αναμένει ευρείας κλίμακας πόλεμο, ενώ επισήμανε τα αμοιβαία πλήγματα.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Συζητήσεις με συμμάχους στον Κόλπο για την κρίση στο στενό Ορμούζ

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα με ομολόγους τους από χώρες του Κόλπου στην Άγκυρα ώστε να συζητήσουν το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, έπειτα από εντάσεις και νέο χτύπημα σε δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν μετά την εκεχειρία

Πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι Λιβανέζοι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Οι συγκρούσεις προκάλεσαν πάνω από 4.300 νεκρούς και οδήγησαν σε εκτόπιση πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη αποκλείει άμεσες επαφές με ΗΠΑ στις συνομιλίες στο Κατάρ

Ιρανική αντιπροσωπεία συναντά σήμερα διαπραγματευτές στη Ντόχα σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς άμεσες επαφές με ΗΠΑ, ενώ ο Κούσνερ και ο Γουίτκοφ έφτασαν χθες για υψηλού επιπέδου συνομιλίες, σύμφωνα με Λευκό Οίκο.