ΓΔ: 2695.21 0.01% Τζίρος: 339.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μάια Σάντου διάγγελμα

Η πρόεδρος Σάντου διόρισε τον Εουτζένιου Οσμοτσέσκου ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, όρισε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Εουτζένιου Οσμοτσέσκου ως νέο πρωθυπουργό, μετά την αιφνίδια παραίτηση του Αλεξάντρου Μουντεάνου. Ο Οσμοτσέσκου αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την Τετάρτη.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου όρισε σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Εουτζένιου Οσμοτσέσκου, πρώην αξιωματούχο διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού, για να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, αντικαθιστώντας τον Αλεξάντρου Μουντεάνου, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως την Παρασκευή.

Ο Μουντεάνου είχε αναφέρει ότι δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει τη δουλειά του σύμφωνα με τις αρχές του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών διαφορών στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το διάταγμα της Σάντου, ο Οσμοτσέσκου, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Ψηφιοποίησης, θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα αύριο Τετάρτη.

Πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση, ο Οσμοτσέσκου εργάστηκε στο International Finance Corporation, το σκέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας που υποστηρίζει τον ιδιωτικό τομέα.

«Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω γιατί αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία σε αυτή την αποστολή», ανέφερε ο Μουντεάνου σε ανάρτηση στο Facebook.

Η Σάντου είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αυτήν την εβδομάδα, με στόχο τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Το φιλοευρωπαϊκό Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS) της προέδρου διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 101 εδρών, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο Μουντεάνου είχε αναλάβει καθήκοντα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες το PAS πέτυχε συντριπτική νίκη έναντι φιλορωσικού κόμματος, εξασφαλίζοντας νέα θητεία.

Ο Οσμοτσέσκου θα προεδρεύσει αύριο της συνεδρίασης της κυβέρνησης, η οποία θα παραμείνει προσωρινή έως τον διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου από το κοινοβούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αψίδα του Θριάμβου Κισινάου
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Αλεξάντρου Μουντεάνου

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Αλεξάντρου Μουντεάνου, ανακοίνωσε αιφνίδια την παραίτησή του, δηλώνοντας πως δεν μπορούσε να συνεχίσει σύμφωνα με τις αρχές του. Μαζί του παραιτείται και η κυβέρνησή του.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Έτοιμοι για το ενεργειακό κόστος με πανευρωπαϊκή δράση

Ο Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε στη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το ενεργειακό κόστος και εξετάζει νέα μέτρα στήριξης για ενέργεια, μεταφορικό ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης εφόσον χρειαστεί.
Μέγαρο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κουφονικολάκου: Σιωπή πρωθυπουργού για το επίδομα ανεργίας τέσσερις μέρες

Η Θεώνη Κουφονικολάκου κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία και έλλειψη οράματος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει για τέταρτη μέρα να απαντήσει για το επίδομα ανεργίας, ένα κρίσιμο ζήτημα για χιλιάδες εργαζόμενους.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η άποψή μου για το επίδομα ανεργίας παρουσιάστηκε ελλιπώς

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του για το επίδομα ανεργίας εκφράζουν προσωπικές απόψεις και όχι κυβερνητική θέση, κάνοντας λόγο για παραποίηση των λεγομένων του και επιμένοντας στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν επισκέπτεται επίσημα την Ισπανία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα επισκεφθούν επίσημα την Ισπανία στις 29-30 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φελίπε, για συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές στη Σουηδία: Αβέβαιο το ποιος θα κυβερνήσει, λέει ο πρωθυπουργός

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτό ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών είναι οριακά και δεν έχει υπάρξει ακόμη ξεκάθαρος νικητής.