ΓΔ: 2682.48 1.61% Τζίρος: 187.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:33:36
Αψίδα του Θριάμβου Κισινάου
Φώτο: Shutterstock

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Αλεξάντρου Μουντεάνου

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Αλεξάντρου Μουντεάνου, ανακοίνωσε αιφνίδια την παραίτησή του, δηλώνοντας πως δεν μπορούσε να συνεχίσει σύμφωνα με τις αρχές του. Μαζί του παραιτείται και η κυβέρνησή του.

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Αλεξάντρου Μουντεάνου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, γεγονός που συνεπάγεται και την αποχώρηση της κυβέρνησής του. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Ο Μουντεάνου, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2025, δεν προχώρησε σε λεπτομερείς εξηγήσεις για την απόφασή του. 

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ανέφερε: "Σήμερα, η θητεία μου ως πρωθυπουργού φθάνει στο τέλος" και πρόσθεσε ότι "μόλις αντιλήφθηκα ότι δεν μπορούσα πλέον να φέρω εις πέρας τη θητεία μου σύμφωνα με τις αρχές και τις πεποιθήσεις μου, επέλεξα να παραιτηθώ".

Η παραίτηση του Μουντεάνου συνιστά πρόκληση για την πρόεδρο Μάια Σάντου και το κυβερνών φιλοευρωπαϊκό Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS), το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θητεία του. 

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το σύνταγμα της Μολδαβίας, η Σάντου θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα πριν ορίσει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό.

Ο 62χρονος Μουντεάνου διορίστηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2025, στις οποίες το PAS πέτυχε σαρωτική νίκη έναντι του προσκείμενου στη Ρωσία κόμματος, εξασφαλίζοντας νέα εντολή για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Μολδαβίας. 

Πριν την ανάληψη της πρωθυπουργίας, είχε εργαστεί για δύο δεκαετίες στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι "θα συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα του από οποιαδήποτε θέση ενδεχομένως αναλάβει". Η Μολδαβία, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία –μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης–, παραμένει υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. 

Η χώρα διαθέτει ρουμανόφωνη πλειονότητα και σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα, ενώ η πολιτική της σκηνή εναλλάσσεται διαχρονικά ανάμεσα σε φιλοευρωπαϊκές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάια Σάντου διάγγελμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρόεδρος Σάντου διόρισε τον Εουτζένιου Οσμοτσέσκου ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, όρισε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Εουτζένιου Οσμοτσέσκου ως νέο πρωθυπουργό, μετά την αιφνίδια παραίτηση του Αλεξάντρου Μουντεάνου. Ο Οσμοτσέσκου αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την Τετάρτη.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Πατριωτισμός η υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση

Ο Κώστας Τσουκαλάς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας τις υποχωρήσεις στην Κάσο και ζητώντας απαντήσεις από τη ΝΔ για τη στάση της. Υποστήριξε πως οι Έλληνες συμφωνούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Σάντσεθ σήμερα εν μέσω φημών για πρόωρες εκλογές

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στις 09:00 (τοπική), μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο μέτρων κατά της στεγαστικής κρίσης και φήμες για πρόωρες εκλογές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί τη Δευτέρα στον αγιασμό της νέας Βουλής

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στον αγιασμό της Βουλής, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λιθουανίας στο Μαξίμου και το απόγευμα θα μιλήσει στην εκδήλωση για τα 52 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Η επιστολή Μητσοτάκη νέα πρωτοβουλία, υπεύθυνη απάντηση ζητά

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε στο OPEN ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή κρίση, απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης και τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής ευελιξίας.
Κώστας Τσουκαλάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση μειώνει φόρους στους ισχυρούς, όχι στους πολλούς

Ο Κώστας Τσουκαλάς στο Action24 χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «φορολάγνο», κατηγορώντας τον για άρνηση μείωσης έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν το ευρύ κοινό, ενώ εύκολα κάνει ελαφρύνσεις σε ισχυρούς, με τη φορολογία συνολικά να αυξάνεται.