ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Φον ντερ Λάιεν: Απαιτούνται κι άλλα μέτρα λόγω ουρών στα αεροδρόμια της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε πως χρειάζονται ακόμη βήματα για να λυθούν τα προβλήματα με τους αυτοματοποιημένους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, που έχουν φέρει μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν» για την αντιμετώπιση των «προβλημάτων» που προκαλούν οι νέοι αυτοματοποιημένοι έλεγχοι στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ουρές στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

«Συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την επίλυση αυτών των τεχνικών ζητημάτων», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμένης δράσης.

Το νέο σύστημα της ΕΕ, που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο φθινόπωρο, καταγράφει τους μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες κατά την είσοδο και έξοδό τους από χώρες της Ένωσης. Αντικαθιστά τη χειροκίνητη σφράγιση των διαβατηρίων και συλλέγει στοιχεία επικοινωνίας και βιομετρικά δεδομένα, επιτρέποντας την παρακολούθηση των υπερβάσεων της επιτρεπόμενης παραμονής και των αρνήσεων εισόδου.

Ωστόσο, αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες χαρακτηρίζουν την εφαρμογή του συστήματος «καταστροφική». Όπως επισημαίνουν, οι υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων βρίσκονται υπό «αφόρητη πίεση», ιδιαίτερα την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, με τις ουρές να φτάνουν έως και πέντε ώρες.

Σε επιστολή προς τις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκοί φορείς του κλάδου προειδοποιούν ότι επιβάτες περιμένουν για ώρες έξω από τερματικούς σταθμούς και χώρους αναμονής, καθώς οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται με την απαιτούμενη ταχύτητα. Παράλληλα, πολυάριθμα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ταξιδιώτες εγκλωβισμένους σε ουρές.

Αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι το νέο σύστημα είναι κρίσιμο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της διαχείρισης των συνόρων, τονίζοντας ότι τα κράτη μέλη είχαν επαρκή χρόνο προετοιμασίας. «Αν δεν είναι ευχαριστημένοι, μπορούν απλώς να πάνε σε Χώρο Σένγκεν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας στις αντιδράσεις των επιβατών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, περισσότεροι από 108 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα για είσοδο ή έξοδο από το ευρωπαϊκό έδαφος. Κατά την ίδια περίοδο, σχεδόν 44.000 άτομα δεν μπόρεσαν να εισέλθουν, κυρίως επειδή «δεν είχαν κανέναν βάσιμο λόγο» για την παραμονή τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τον διάλογο με τους εκπροσώπους του κλάδου. Ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση για την Τρίτη 7 Ιουλίου, με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα τεχνικά προβλήματα που έχουν προκύψει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνδρας σε ομιλία βήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Σε εξέλιξη αναβάθμιση ασφάλειας αεροναυτιλίας στο «Ελ. Βενιζέλος»

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Δήμας ανακοίνωσε ολιστικό σχέδιο για αναβάθμιση της ασφάλειας αεροναυτιλίας στο «Ελ. Βενιζέλος», με νέα τεχνολογία και μηχανισμούς άμεσης απόκρισης, έπειτα από το περιστατικό του Ιανουαρίου 2026.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα κλιμάκωση στη Λειψία, αυξάνει η απειλή από Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Ρούτε δήλωσαν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, αναφέροντας το περιστατικό στη Λειψία ως νέα κλιμάκωση και τονίζοντας πως ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν συζητά με ΝΑΤΟ για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία, που οι γερμανικές αρχές αποδίδουν στη Ρωσία. Η ΕΕ ετοιμάζει απάντηση στο επόμενο Συμβούλιο ΥΠΕΞ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φον ντερ Λάιεν και ΕΕ καταδικάζουν το ισραηλινό σχέδιο στη Δ. Όχθη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν τα ισραηλινά σχέδια για νέους οικισμούς στο πρόγραμμα E1 στη Δυτική Όχθη, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτη η απόφαση και υπενθυμίζοντας τη σταθερή τους αντίθεση.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Καταγγελία ΕΕ για αύξηση απειλών μετά την καταστροφή drone στη Ρουμανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της ΕΕ λόγω υβριδικών επιθέσεων που στοχεύουν στη διάσπαση της Ένωσης, μετά την καταστροφή θαλάσσιου drone από ρουμανικό μαχητικό κοντά σε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα στηρίζουν το ΔΠΔ μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα εξέφρασαν τη στήριξή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την πρόεδρο Τομόκο Ακάνε, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι του ΔΠΔ πρέπει να εργάζονται ανεξάρτητα, χωρίς εξωτερικές πιέσεις.