ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου

Πολιτική διαμάχη στη Γαλλία για την άδεια παραμονής της Ρωσίδας Φεντόροβα

Σάλος στη Γαλλία για την αυτόματη ανανέωση άδειας παραμονής της Ρωσίδας δημοσιογράφου Ξένιας Φεντόροβα, που κατηγορείται για προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας μέσω ΜΜΕ του Βενσάν Μπολορέ. Είχε διευθύνει το απαγορευμένο Russia Today.

Το ζήτημα της ανανέωσης της άδειας παραμονής στη Γαλλία της Ρωσίδας δημοσιογράφου Ξένια Φεντόροβα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς θεωρείται ότι προωθεί τις θέσεις του Κρεμλίνου μέσω των μέσων ενημέρωσης που ανήκουν στον ακροδεξιό Γάλλο δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ δήλωσε ότι η ανανέωση της άδειας παραμονής της Φεντόροβα πραγματοποιήθηκε μέσω αυτόματης διαδικασίας, όπως προβλέπει η ισχύουσα γαλλική νομοθεσία. Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό χαρακτήρισε τη Φεντόροβα «προπαγανδίστρια με πατέντα που χρησιμεύει ως αγωγός παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου».

Πριν ενταχθεί στα μέσα ενημέρωσης του Βενσάν Μπολορέ, η Φεντόροβα ήταν επικεφαλής του ειδησεογραφικού καναλιού Russia Today, του οποίου η λειτουργία έχει απαγορευτεί στη Γαλλία. Το γεγονός αυτό εντείνει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τον ρόλο της και τη στάση των γαλλικών αρχών.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση από το Μαυροβούνιο, τόνισε ότι η Φεντόροβα υπηρετούσε ήδη τη ρωσική «κρατική προπαγάνδα» από το 2017 και ότι «τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει». Υπενθύμισε μάλιστα τη δήλωσή του στις Βερσαλλίες παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν είχε αναφέρει ότι η Φεντόροβα δεν ήταν επικεφαλής ενός ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης, αλλά μιας κρατικής υπηρεσίας προπαγάνδας.

Αναφορικά με τη διαδικασία ανανέωσης της άδειας παραμονής, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι «δεν είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας αυτός που χορηγεί τις άδειες παραμονής», σημειώνοντας πως στη χώρα υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Μπαρό: Η Ρωσίδα Φεντόροβα κάνει προφανή ρωσική προπαγάνδα

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό χαρακτήρισε τη Ρωσίδα σχολιάστρια Ξένια Φεντόροβα «προπαγανδίστρια με πατέντα» και δήλωσε ότι ο όμιλος Μπολορέ, φιλοξενώντας τη, λειτουργεί ως «φερέφωνο του Πούτιν».
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Γαλλία και Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά» με πυραύλους στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε Γαλλία και Βρετανία πως «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας πυραυλική τεχνολογία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες. Λονδίνο και Παρίσι ανακοίνωσαν επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα επισπεύσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και να μεσολαβήσει σε συμμάχους για πυραύλους Patriot, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μετά το ρωσικό πλήγμα στην Κρίβι Ριχ.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Mediazona χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» από το Υπ. Δικαιοσύνης

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το ανεξάρτητο Mediazona «ξένο πράκτορα», επικαλούμενο διάδοση ψευδών πληροφοριών. Ο χαρακτηρισμός επιφέρει αυξημένο κρατικό έλεγχο λόγω αρνητικών συνειρμών από τη σοβιετική εποχή.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Έρευνα για ρωσική ανάμειξη σε βάρος δύο προεδρικών υποψηφίων

Η εισαγγελία του Παρισιού ερευνά ύποπτη ρωσική ανάμειξη ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, με στόχο τους Φιλίπ, Ατάλ και Γκλυξμάν, εν μέσω ενεργειών αποσταθεροποίησης από φιλορωσικά δίκτυα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν Δύση κατασχέσει ρωσικά πλοία, προειδοποιεί για ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για διείσδυση στην Ασία-Ειρηνικό και ένταση στην Αρκτική, ενώ δήλωσε ότι χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τη ναυσιπλοΐα ρωσικών πλοίων. Τις δηλώσεις έκανε από τη Σαχαλίνη, σε στρατιωτικά γυμνάσια.