Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ρωσίδας σχολιάστριας Ξένιας Φεντόροβα, η οποία εργάζεται σε μέσα του ομίλου Μπολορέ, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο CNews. Ο υπουργός χαρακτήρισε τη Φεντόροβα «προπαγανδίστρια με πατέντα», υποστηρίζοντας ότι η παρουσία της στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης καθιστά τον όμιλο «φερέφωνο του Βλαντίμιρ Πούτιν».
«Η κυρία Φεντόροβα είναι μια προπαγανδίστρια με πατέντα, που χρησιμεύει για να προωθεί την παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, προσθέτοντας ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος στην εκδοτική του γραμμή, αλλά το να ανοίγεις σε αυτήν την κυρία τηλεοπτικά πλατό και στήλες σημαίνει απλώς ότι γίνεσαι φερέφωνο του Βλαντίμιρ Πούτιν».
Απαντώντας σε ερώτηση για την παράταση το 2024 της άδειας παραμονής της Φεντόροβα στη Γαλλία, ο Μπαρό σημείωσε ότι «η Ξένια Φεντόροβα δεν είναι η μόνη που επικρίνει τη γαλλική κυβέρνηση, αυτό είναι η δημοκρατία». Υπενθύμισε επίσης ότι «έχουμε κράτος δικαίου, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες» και τόνισε πως «σε μια δημοκρατία, κάποιος μπορεί να λέει ψέματα χωρίς να στέλνεται σε γκουλάγκ ή σε σωφρονιστική αποικία».
Η Φεντόροβα, πρώην διευθύντρια του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT στη Γαλλία –το οποίο έχει απαγορευθεί στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– υπερασπίζεται συχνά τις θέσεις του Κρεμλίνου στα μέσα του συντηρητικού δισεκατομμυριούχου Βενσάν Μπολορέ.
Η έρευνα της Le Monde και οι πολιτικές αντιδράσεις
Σύμφωνα με τη Le Monde, η οποία δημοσίευσε πρόσφατα εκτενή έρευνα για την αυξανόμενη επιρροή της σχολιάστριας, η Φεντόροβα παρουσιάζεται ως «η προστατευόμενη» του Μπολορέ. Η εφημερίδα επικαλείται την παρουσία της σε γεύμα του Institut de l'Espérance, ενός think tank που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος.
Μεταξύ των προσκεκλημένων στο ίδιο γεύμα ήταν και η υπουργός Γεωργίας Ανί Ζενεβάρ, η οποία, σύμφωνα με το περιβάλλον της, δεν είχε ενημερωθεί για τη συμμετοχή της Φεντόροβα και θα είχε αρνηθεί να παραστεί αν το γνώριζε. «Δεν θα σχολιάσω την ατζέντα των συναδέλφων μου στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπαρό, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «δεν ήταν το πιο σημαντικό σε αυτήν την υπόθεση».