ΓΔ: 2681.65 0.76% Τζίρος: 200.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:52:39
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ

Το Ισραήλ ανοίγει την πρώτη του πρεσβεία στη Σλοβενία

Το Ισραήλ θα ανοίξει για πρώτη φορά πρεσβεία στη Σλοβενία, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη νέα κυβέρνηση και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μετά από περίοδο έντασης με την προηγούμενη σλοβενική ηγεσία.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το άνοιγμα της πρώτης του πρεσβείας στη Σλοβενία, σηματοδοτώντας την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Λιουμπλιάνα.

«Είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω πως το Ισραήλ θα ανοίξει την πρώτη πρεσβεία του στη Λιουμπλιάνα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ σε δελτίο Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της.

Ο Σάαρ υπογράμμισε ότι «η εκλογή του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Σλοβενίας», κάνοντας λόγο για «χρόνια εχθρότητας εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης» της χώρας.

Αλλαγή πορείας στις διμερείς σχέσεις

Η Λιουμπλιάνα είχε αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης το 2024, ενώ τον περασμένο χρόνο συνυπέγραψε, μαζί με την Ιρλανδία και την Ισπανία, επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας επανεξέταση της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ.

Τον Σεπτέμβριο του 2025, η σλοβενική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να απαγορεύσει την είσοδο στην επικράτειά της του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικαλούμενη εν εξελίξει διαδικασίες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η Σλοβενία είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εμπορίου όπλων με το Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Νέα πολιτική πραγματικότητα

Ο επικεφαλής της εθνικιστικής δεξιάς Γιάνεζ Γιάνσα, γνωστός θαυμαστής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξελέγη πρωθυπουργός στα τέλη Μαΐου από το σλοβενικό κοινοβούλιο.

«Σήμερα γυρίζουμε μια νέα σελίδα. Όταν οι φίλοι του Ισραήλ επιστρέφουν στην εξουσία, το Ισραήλ επίσης επιστρέφει» δήλωσε ο Σάαρ, επιβεβαιώνοντας τη βούληση για επαναπροσέγγιση με τη νέα κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισραηλινή πρεσβεία ανοίγει στη Σλοβενία

Το Ισραήλ ανοίγει σήμερα την πρώτη του πρεσβεία στη Σλοβενία, σηματοδοτώντας στενότερες σχέσεις μετά τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης από τον Γιάνες Γιάνσα, εν μέσω διπλωματικής απομόνωσης του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη.
Σημαία Σλοβενίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σλοβενία αίρει το εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση εισόδου στον Νετανιάχου

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Σλοβενίας του Γιάνες Γιάνσα ήρε το εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση εισόδου σε βάρος του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που είχαν επιβληθεί λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Θα παραμείνω πρωθυπουργός έως το τέλος της θητείας μου

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της θητείας της το 2027, παρά δημοσιεύματα που την ήθελαν να εξετάζει πρόωρες εκλογές λόγω απώλειας στήριξης από το νέο ακροδεξιό κίνημα του Ρ. Βανάτσι.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν επισκέπτεται επίσημα την Ισπανία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα επισκεφθούν επίσημα την Ισπανία στις 29-30 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φελίπε, για συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Κυρώσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Ο Εντ Μίλιμπαντ θα ανακοινώσει σήμερα κυρώσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο στήριξης της λύσης των δύο κρατών, όπως είχε προαναγγείλει με αναθεώρηση της βρετανικής πολιτικής έναντι του Ισραήλ.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαραίτητη η συνεργασία για τον επιτυχή αφοπλισμό της Χαμάς

Η συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς θα κριθεί από την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ενώ μίλησε για δυσκολίες στην επαλήθευση και αναγκαία αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.