ΓΔ: 2484.69 0.38% Τζίρος: 304.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πανοραμική της Βηρυτού
Φώτο: Shutterstock

Αμφισβήτηση της κατάπαυσης του πυρός σε Ιράν και Λίβανο μετά από επιθέσεις

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της εκεχειρίας μετά από αμερικανικά πλήγματα, ενώ στο Λίβανο ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν πάνω από 30 άτομα, με τις ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή να μειώνονται.

To Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εκ νέου σε τροχιά έντασης, καθώς η Τεχεράνη κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, ύστερα από αμερικανικά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας. 

Παράλληλα, οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο άνω των τριάντα ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να υπονομεύσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις περί προόδου έδωσαν τη θέση τους σε πολεμική ρητορική, ενώ οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές λόγω της συνέχισης του ιρανικού αποκλεισμού στο στενό του Ορμούζ.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τον «αμερικανικό τρομοκρατικό στρατό» για «παράνομες και αδικαιολόγητες ενέργειες» και προειδοποίησε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αφήσει καμιά μοχθηρή ενέργεια χωρίς ανταπόδοση». 

Το CENTCOM ανέφερε από την πλευρά του ότι έπληξε «εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και σκάφη που προσπαθούσαν να ποντίσουν νάρκες» στο νότιο Ιράν.

Η Τεχεράνη δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, ωστόσο κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Μπαντάρ Αμπάς, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Αντίκτυπος στις αγορές και μερική αποκατάσταση του διαδικτύου

Οι διεθνείς αγορές, που προηγουμένως έδειχναν αισιοδοξία για συμφωνία, επέστρεψαν σε πιο συγκρατημένη στάση, σύμφωνα με την αναλύτρια Ντανιέλα Χόθορν του Capital.com. Αντίθετα, η Γουόλ Στριτ έκλεισε με νέα ρεκόρ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στο Ιράν, η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποκαταστάθηκε εν μέρει, μετά από σχεδόν τρεις μήνες διακοπής λόγω του πολέμου που ξεκίνησε με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου. Κάτοικοι ανέφεραν ότι μπορούν πλέον να συνδεθούν σε ξένους ιστότοπους, αν και απαιτείται ακόμη η χρήση VPN για τα κοινωνικά δίκτυα.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές

Παρά τις εντάσεις, οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται. Ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής διαπραγματευτής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ταξίδεψαν στη Ντόχα για συνομιλίες. Ο διοικητής της ιρανικής κεντρικής τράπεζας συμμετείχε επίσης, με θέμα τα δεσμευμένα στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 24 δισ. δολαρίων.

Ανάμεσα στα κρίσιμα θέματα των διαπραγματεύσεων είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί απειλή, ζητώντας την καταστροφή του εμπλουτισμένου ουρανίου. Η τύχη του παραμένει αβέβαιη μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς του Ιουνίου 2025.

Η στρατηγική σημασία του στενού του Ορμούζ

Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συμβάλει σε ένα πλαίσιο «σεβασμού» για τον τερματισμό του πολέμου. 

Ο αμερικανός ομόλογός του φέρεται να αναζητεί τρόπους να κλείσει το κεφάλαιο αυτό, καθώς ο πόλεμος έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, κυρίως λόγω του αποκλεισμού του στενού του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ένταση στην περιοχή παραμένει υψηλή, με τη βρετανική υπηρεσία UKMTO να αναφέρει νέο πλήγμα εναντίον δεξαμενόπλοιου ανοικτά του Ομάν. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκαλεί σήμερα το υπουργικό του συμβούλιο, με το ζήτημα του Ιράν να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Κλιμάκωση στον Λίβανο

Στον Λίβανο, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα πλήγματα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 31 ανθρώπων, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την επέκταση των επιχειρήσεών του κατά της Χεζμπολά, πέρα από την «κίτρινη γραμμή» στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Θα εντείνουμε τη δράση μας στον Λίβανο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά την κατάπαυση του πυρός που ισχύει από τις 17 Απριλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ανεξάρτητες από ΗΠΑ-Ιράν οι συνομιλίες με Ισραήλ, λέει ο Αούν

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είναι ανεξάρτητες από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, παρά τις αλλαγές που επιφέρει η συμφωνία στο μέτωπο του Λιβάνου.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα σε στόχους στο νότιο Λίβανο παρά τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ

Το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά θέσεις στον νότιο Λίβανο, παρά τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ για αποκλιμάκωση, χτυπώντας περιοχές στη Ναμπατίγε και Κφαρτεμπνίτ. Η Τεχεράνη απειλεί με αυστηρή απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα συμφωνήσει αν το Ισραήλ δεν φύγει απ’ τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι η Τεχεράνη δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν το Ισραήλ δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Λίβανο, ενώ ο Ιρανός ΥΠΕΞ θεωρεί την ισραηλινή παρουσία παραβίαση της συμφωνίας.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Απώθηση ισραηλινής μονάδας κοντά στη Ναμπατίγια στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι απώθησε ισραηλινή δύναμη που επιχείρησε να προωθηθεί στον νότιο Λίβανο, εκτοξεύοντας ρουκέτες και drones, λίγο μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχίες στον Λίβανο για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και τις επιπτώσεις στη Βηρυτό

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ίσως τερματίσει τον πόλεμο στον Λίβανο, αλλά δεν αναφέρει αποχώρηση του Ισραήλ ή διακοπή της στήριξης της Χεζμπολάχ, δημιουργώντας αβεβαιότητα. Ο Λίβανος έμεινε εκτός των διαπραγματεύσεων, λένε αναλυτές.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ελπίδες για τέλος στον πόλεμο μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν εξέφρασε την αισιοδοξία πως μια συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ θα βάλει τέλος στον πόλεμο με το Ισραήλ και θα φέρει σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη, παρά το ότι ο Λίβανος δεν έχει ενημερωθεί επίσημα.