ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν

Ο Τραμπ συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο στο Καμπ Ντέιβιντ για το Ιράν

Ο Τραμπ συγκαλεί συνεδρίαση υπουργών στο Καμπ Ντέιβιντ, εν μέσω αδιεξόδου στις συνομιλίες με το Ιράν. Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση κατάπαυσης του πυρός μετά τα αμερικανικά πλήγματα, παρά την εκεχειρία από τις 8 Απριλίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να συγκαλέσει αύριο συνεδρίαση της κυβέρνησής του στο Καμπ Ντέιβιντ, την απομονωμένη στρατιωτική κατοικία δυτικά της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ενώ οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν φαίνεται να μην αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε το Σάββατο ότι μια συμφωνία με την Τεχεράνη «είναι κοντά» και θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ανακόψει αυτή την πρόοδο.

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, μετά τα νυχτερινά αμερικανικά πλήγματα στον νότο της χώρας. Τα όπλα είχαν σχεδόν σιγήσει από την 8η Απριλίου, όταν ξεκίνησε η εκεχειρία.

Σύμφωνα με τη New York Post, η αυριανή συνεδρίαση της κυβέρνησης αναμένεται να επικεντρωθεί στο Ιράν, ενώ στην ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνεται και η οικονομία.

Σε αντίθεση με άλλους προέδρους, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου έχει κάνει περιορισμένη χρήση του Καμπ Ντέιβιντ. Η αυστηρά φρουρούμενη κατοικία στα βουνά του Μέριλαντ, περίπου 100 χλμ από την Ουάσινγκτον, έχει αποτελέσει ιστορικό τόπο διαπραγματεύσεων και συνόδων κορυφής, όπως η συμφωνία του 1978 μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου που οδήγησε στην ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Από την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επισκεφθεί το Καμπ Ντέιβιντ μόλις μία φορά, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει πως "πολύ σύντομα" θα νικήσει το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνομίλησαν με μεσολαβητές για τον πόλεμο με το Ιράν και διαβεβαίωσε ότι θα κερδίσουν σύντομα, ενώ τόνισε πως η τιμή των καυσίμων θα μειωθεί σημαντικά μετά τη νίκη αυτή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απέρριψε την πρόταση του Ιράν για το στενό του Ορμούζ

Ο Τραμπ απέρριψε πρόταση του Ιράν για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες.