ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:47
Σημαία Ηνωμένων Εθνών

ΟΗΕ: Ζητά προστασία παιδιών και κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία μετά από επίθεση σε φοιτητική εστία στο Λουχάνσκ με θύματα ανήλικους. ΟΗΕ: οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται βάσει διεθνούς δικαίου.

Με επίκεντρο τις αναφορές για επίθεση σε φοιτητική εστία στο Σταρομπίλσκ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώθηκε για την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, η επίθεση φέρεται να προκάλεσε «δεκάδες απώλειες αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά», ενώ επισημάνθηκε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε».

Το περιστατικό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο πλήγματος κατά αμάχων, με το Συμβούλιο να τονίζει ότι «το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου αποκαλύπτει ένα μοτίβο που αψηφά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται». Από τον Φεβρουάριο του 2022, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει «σχεδόν 16.000 αμάχους νεκρούς και περισσότερους από 44.000 τραυματίες», υπογραμμίζοντας ότι «οι πραγματικοί αριθμοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι πολύ υψηλότεροι».

Τονίστηκε ότι η υποχρέωση προστασίας αμάχων, μη στρατιωτικών αντικειμένων, ανθρωπιστικών εργαζομένων και των εγκαταστάσεών τους είναι «δεσμευτική για όλα τα μέρη» και ότι «οι επιθέσεις κατά αμάχων και οι αδιάκριτες επιθέσεις απαγορεύονται αυστηρά βάσει του διεθνούς δικαίου».

Οι επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Βανέσα Φρεζίερ, Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά και στην εκπαίδευση. Αναφερόμενη στην καταγγελλόμενη επίθεση στο Σταρομπίλσκ, είπε ότι φέρεται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν «αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά», σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ «δεν έχει πρόσβαση στην περιοχή» και δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες.

Καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών», τονίζοντας ότι «οι άμαχοι, τα παιδιά, το ανθρωπιστικό προσωπικό και τα μη στρατιωτικά αντικείμενα — συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων — δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο». Όπως ανέφερε, «η προστασία των παιδιών πρέπει να παραμείνει ύψιστη προτεραιότητα» και «τα σπίτια τους, οι αίθουσες διδασκαλίας τους και το μέλλον τους δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παράπλευρες απώλειες».

Η θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ελλάδα επανέλαβε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «η ώρα για μια συνολική και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός έχει καθυστερήσει προ πολλού».

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβυς Αγλαΐα Μπαλτά, ανέφερε ότι η καταγγελλόμενη επίθεση κατά φοιτητικής εστίας στην προσωρινά κατεχόμενη περιοχή του Λουχάνσκ αποτελεί «άλλη μία έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» και κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η κ. Μπαλτά υπενθύμισε ότι, «κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε «σχεδόν 16.000 αμάχους στην Ουκρανία» και έχει τραυματίσει «περισσότερους από 44.000», αριθμοί που «αυξάνονται μέρα με τη μέρα».

Υπογράμμισε ότι «η προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις είναι αδιαπραγμάτευτη» και ότι «η συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν είναι προαιρετική». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα παιδιά, με την πρέσβυ να σημειώνει ότι «σχεδόν 800 παιδιά από την Ουκρανία έχουν σκοτωθεί», «σχεδόν 2.800 έχουν τραυματιστεί» και «χιλιάδες ακόμη έχουν εκτοπιστεί και μεταφερθεί διά της βίας στη Ρωσία».

Κάλεσμα για ειρήνη και αποφυγή κλιμάκωσης

Η Ελλάδα εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη προς τη Λετονία ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες απειλές κατά της Λετονίας «δεν είναι ούτε βοηθητικές ούτε συμβάλλουν σε μια ειρηνική διευθέτηση» και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η διάχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Κλείνοντας, η ελληνική αντιπροσωπεία καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο κάθε εσκεμμένη επίθεση κατά αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων», επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «σίγαση των όπλων, επανέναρξη του διαλόγου και της διπλωματίας» και για «μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Ανησυχία για ασφάλεια στην Ουκρανία – Έκκληση για προστασία αμάχων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τη σοβαρή επιδείνωση στην Ουκρανία, με αυξανόμενες απώλειες αμάχων από ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις και πλήγματα σε ανθρωπιστικές αποστολές, ενώ οι νεκροί άμαχοι ξεπερνούν τις 15.850 από το 2022.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Χάρκοβο: Πέντε διασώστες σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Πέντε διασώστες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο, την ώρα που επιχειρούσαν να σβήσουν πυρκαγιά, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πυραυλική επίθεση σε εξέλιξη στο Κίεβο, σύμφωνα με AFP

Ευρείας κλίμακας πυραυλική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Κίεβο, με αναχαιτίσεις και πτώση συντριμμιών στην πόλη. Πλήγματα αναφέρθηκαν και σε κτίρια σε Ποντίλσκι, Ομπολόνσκι, καθώς και στο Χάρκοβο σύμφωνα με τις αρχές.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

G7 Εβιάν: Κυριαρχούν Μέση Ανατολή και Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής

Η σύνοδος G7 στο Εβιάν θα επικεντρωθεί στις κρίσεις Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη έμφαση στην αμερικανική στάση, την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία και τον πόλεμο με το Ιράν, ενώ λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στην Οριόλ: 1 νεκρός, 9 τραυματίες

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης ουκρανικών drones σε πολυκατοικία στην πόλη Οριόλ, νότια της Μόσχας. Καταγράφονται σοβαρές ζημιές, ενώ οι αρχές έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.