ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παλάτι των Ηλυσίων

Παρίσι προς Ισραήλ: Αποσύρετε τα σχέδια για στρατιωτική βάση στη θέση της UNRWA

Η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει την απόφαση για ανέγερση συγκροτήματος του υπ. Άμυνας στον χώρο της πρώην έδρας της UNRWA στην ανατολική Ιερουσαλήμ και να διασφαλίσει την προστασία των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από την απόφασή της για την κατασκευή συγκροτήματος του υπουργείου Άμυνας στον χώρο όπου βρισκόταν η έδρα της UNRWA στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κτίριο που κατεδαφίστηκε τον Ιανουάριο.

Το Παρίσι ζητεί επίσης από τις ισραηλινές αρχές να «εγγυηθούν την προστασία και το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης για τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών».

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς είχε χαιρετίσει την έγκριση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου της «πρότασής του για την ανέγερση ενός συγκροτήματος του υπουργείου Άμυνας» στη συγκεκριμένη θέση.

Όπως δήλωσε, το συγκρότημα θα περιλαμβάνει γραφείο στρατολόγησης, μουσείο του Τσαχάλ (ο ισραηλινός στρατός) και το γραφείο του υπουργού Άμυνας, στη θέση του συγκροτήματος της UNRWA που κατεδαφίστηκε στις 20 Ιανουαρίου.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X την περασμένη Κυριακή, ο Κατς ανέφερε: «Θέσαμε εκτός νόμου αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ που υποστηρίζει την τρομοκρατία και πήραμε στην κατοχή μας το μέρος αυτό, και τώρα, πάνω στα ερείπιά του, χτίζουμε και ενισχύουμε την Ιερουσαλήμ, την αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού».

Αντιδράσεις από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του την Τετάρτη, καταδίκασε τη συγκεκριμένη απόφαση «με τον πιο έντονο τρόπο» και υπενθύμισε ότι η θέση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA), που καταλήφθηκε από το Ισραήλ τον περασμένο Ιανουάριο, παραμένει χώρος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, τα «πρωτοφανή και κλιμακούμενα» αυτά μέτρα συνιστούν παραβίαση του απαραβίαστου των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και υπονομεύουν την αποστολή που έχει αναθέσει η Γενική Συνέλευση στην UNRWA στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η διεθνής κοινότητα είχε ήδη καταδικάσει στα τέλη Ιανουαρίου την κατεδάφιση της έδρας της UNRWA. Το κτίριο, αν και δεν χρησιμοποιείτο πλέον από την υπηρεσία μετά την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της από το Ισραήλ πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, παραμένει σημείο έντονων διπλωματικών αντιπαραθέσεων.

Το Ισραήλ κατηγορεί την UNRWA για δεσμούς με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο ισραηλινό έδαφος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση εποίκων σε Γάλλο δήμαρχο στη Δυτική Όχθη – Κατηγορεί το Ισραήλ

Ο Γάλλος κομμουνιστής δήμαρχος Μπερνάρ Μποντού κατήγγειλε την «ανοχή» της κυβέρνησης Νετανιάχου στη βία των εποίκων, μετά την επίθεση που δέχτηκε από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, κατά ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Θα καταπολεμήσω τον αντισημιτισμό παντού και πάντα»

Ο Μακρόν τίμησε τα θύματα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, υπενθυμίζοντας τα ονόματά τους και δεσμευόμενος για διαρκή μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό και την τρομοκρατία, με στόχο την ειρήνη και ασφάλεια για όλους.
Μνημείο Ισραηλινών θυμάτων
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ισραήλ ο Γάλλος ΥΠΕΞ για φόρο τιμής στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό επισκέφθηκε το Ισραήλ για τις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου. Τίμησε τα θύματα και τους 51 Γάλλους νεκρούς της επίθεσης της Χαμάς, δηλώνοντας πως δεν θα ξεχαστούν ποτέ.
Τζορντάν Μπαρντέλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός υπουργός στηρίζει τον ακροδεξιό Μπαρντελά εν μέσω κατηγοριών

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμιχάι Τσικλί υπερασπίστηκε τον Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού, δηλώνοντας πως είναι από τις ξεκάθαρες ευρωπαϊκές φωνές κατά της Χαμάς και ενάντια στον αντισημιτισμό.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση Νετανιάχου κατά Μακρόν μετά την ομίλια στον ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Μακρόν στον ΟΗΕ. Το γραφείο Νετανιάχου έκανε λόγο για «παραλογισμό» και κατηγόρησε τη Χαμάς για συνεχείς επιθέσεις κατά Ισραηλινών.
Νετανιάχου, Μητσοτάκης, Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κάλπες που «καίνε» την Αθήνα: Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ και στο βάθος Τουρκία

Από το Ισραήλ και τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κρίσιμες κάλπες που ακολουθούν τους επόμενους μήνες και οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες, συμμαχίες και στρατηγικούς σχεδιασμούς. Ο άγνωστος Χ στην Άγκυρα.