ΓΔ: 2488.96 1.34% Τζίρος: 149.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:55:36
Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες σε σύγχρονη εγκατάσταση.

Έρευνα: ΑΠΕ και μπαταρίες φέρνουν φθηνότερο ρεύμα από συμβατικές πηγές

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της IRENA, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποθήκευση είναι πλέον φθηνότερες από τις συμβατικές όλο το 24ωρο, σε περιοχές με ισχυρό ηλιακό και αιολικό δυναμικό, ενώ και το κόστος τους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών αναδεικνύονται πλέον ως η πιο οικονομική επιλογή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όχι μόνο κατά τις ώρες αιχμής ηλιοφάνειας ή ανέμου, αλλά σε 24ωρη βάση. Το γεγονός αυτό ισχύει ήδη για περιοχές με υψηλό ηλιακό και αιολικό δυναμικό.

Το συμπέρασμα αυτό, που θεωρείται ορόσημο για τις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις, προκύπτει από την τελευταία έκθεση του International Renewable Energy Agency (IRENA). Η μελέτη δείχνει ότι καθώς ωριμάζει η τεχνολογία, το κόστος τόσο των ΑΠΕ όσο και της αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, από το 2010 έως το 2024, το κόστος εγκατάστασης μειώθηκε κατά 87% για τα φωτοβολταϊκά, 55% για τα χερσαία αιολικά και 93% για τις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Η δραστική αυτή μείωση αλλάζει ριζικά το ενεργειακό μίγμα και καθιστά τις ΑΠΕ πιο ανταγωνιστικές από τις συμβατικές μορφές παραγωγής.

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εγκαταστάσεις που συνδυάζουν ΑΠΕ και μπαταρίες έχει υποχωρήσει από πάνω από 100 δολάρια/MWh το 2020 σε περίπου 54-82 δολάρια/MWh έως το 2025, σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια και άνεμο. Ενδεικτικά, το έργο Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνδυάζει φωτοβολταϊκά ισχύος 5,2 GW με 19 GWh αποθήκευσης, αποδίδοντας σταθερά 1 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με εκτιμώμενο κόστος 70 δολάρια/MWh.

Οι εκτιμήσεις του IRENA προβλέπουν περαιτέρω μείωση του κόστους εγκατάστασης κατά 30% έως το 2030 και 40% έως το 2035, οδηγώντας το κόστος παραγωγής κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα της πράσινης ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, «Το διαχρονικό επιχείρημα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στερούνται αξιοπιστίας δεν ισχύει πλέον. Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές μπορούν να παρέχουν αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια όλο το 24ωρο». Τόνισε επίσης ότι, καθώς οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν ευάλωτες σε γεωπολιτικές αναταράξεις, η ενίσχυση των ΑΠΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ανθεκτικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια των οικονομιών.

Η νέα ώθηση των ΑΠΕ και η πρόκληση της αποθήκευσης

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της METLEN, Ευάγγελου Μυτιληναίου, στο συνέδριο «Energy Transition Summit - East Med & Southeast Europe» στην Αθήνα. Όπως υπογράμμισε, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποκτούν νέα δυναμική, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά κυρίως για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας, ειδικά υπό το βάρος των εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το βασικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση επαρκούς αποθήκευσης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές. Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται όταν οι ΑΠΕ απουσιάζουν από το σύστημα παραγωγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιολική ενέργεια θαλάσσια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WindEurope: Οι ΑΠΕ εξοικονομούν όσο κοστίζει η υγειονομική περίθαλψη

Οι ΑΠΕ παραμένουν η οικονομικότερη λύση παραγωγής ρεύματος, ακόμη και όταν υπολογίζονται τα έξοδα δικτύων, αποθήκευσης και εφεδρειών, σύμφωνα με μελέτη της WindEurope με την Hitachi Energy για πέντε διαφορετικά ενεργειακά σενάρια.
Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Στόχος για 6,8 GW από αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες ως το 2030

Η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών ρεύματος. Η ισχύς τους φτάνει σήμερα τα 630 MW και αναμένεται να αγγίξει το 1 GW στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια και εκτιμήσεις μελετών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει νέο σχέδιο για ρεύμα και εμπορία εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση με στόχο τον διπλασιασμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040, μειώνοντας τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και ενισχύοντας τη βιομηχανία προς κλιματική ουδετερότητα.
Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέξιμο» για τα έργα αποθήκευση ενέργειας, στόχος 1 GW έως το τέλος του 2026

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιταχύνει τις διαδικασίες για merchant έργα και μπαταρίες πίσω από τον μετρητή, με στόχο εγκατεστημένη ισχύ 1,5 GW μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο και 3 GW έως το 2028.