ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
Φώτο: Shutterstock

Το Ιράν ζητά από BRICS καταδίκη ΗΠΑ-Ισραήλ για παραβιάσεις διεθνούς δικαίου

Το Ιράν κάλεσε τα κράτη μέλη της BRICS να καταδικάσουν ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ οι ΥΠΕΞ του συνασπισμού συζητούν στο Νέο Δελχί για Μέση Ανατολή και ενέργεια.

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη της BRICS να καταδικάσουν τις, όπως τις χαρακτήρισε, παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αναφερόμενο στην «παράνομη επίθεσή τους εναντίον του Ιράν». Η δήλωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο Αραγτσί επέκρινε την Ουάσινγκτον, κάνοντας λόγο για «παράνομο επεκτατισμό» και υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία, ενώ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Ιράν καλεί τα κράτη μέλη της BRICS και όλα τα υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να καταδικάσουν ευθέως τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ».

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, που έφτασε χθες το βράδυ στο Νέο Δελχί, ζήτησε από τις χώρες του συνασπισμού να αποτρέψουν την πολιτικοποίηση των διεθνών θεσμών, σημειώνοντας ότι «η εσφαλμένη αίσθηση υπεροχής και ασυλίας πρέπει να συντριβεί από όλους μας».

Ενεργειακή κρίση και ασφάλεια ναυσιπλοΐας

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της BRICS, μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Ρωσία, συναντώνται στο Νέο Δελχί για διήμερες συνομιλίες με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή και την κρίση ενέργειας.

Ο Αραγτσί ανέφερε ότι «το Στενό του Ορμούζ είναι ανοιχτό σε όλα τα εμπορικά πλοία», ζητώντας συνεργασία με τις ιρανικές ναυτικές δυνάμεις. Η διατάραξη της ναυσιπλοΐας στην περιοχή έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και καυσίμων, ασκώντας πίεση στις οικονομίες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές ενέργειας, όπως της Ινδίας.

Η Ινδία, που ασκεί φέτος την προεδρία της BRICS, θεωρεί τις ασφαλείς και ανεμπόδιστες θαλάσσιες ροές ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομική ευημερία. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανγιάμ Τζαϊσανκάρ τόνισε ότι «η σύγκρουση στη Δυτική Ασία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής».

Όπως σημείωσε, η διακοπή της κυκλοφορίας μέσω του Στενού του Ορμούζ έχει προκαλέσει ιστορική διαταραχή στις αγορές ενέργειας, αυξάνοντας τις τιμές και ενισχύοντας τους φόβους για πληθωρισμό και ύφεση.

Πολιτικές προκλήσεις για τη BRICS

Η ομάδα BRICS, που ιδρύθηκε το 2009 και διευρύνθηκε πρόσφατα με νέα μέλη όπως το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επίτευξη συναίνεσης για κοινή ανακοίνωση, λόγω των διαφορών μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης.

Ο Τζαϊσανκάρ επισήμανε ότι η BRICS πρέπει να αντιμετωπίσει την «αυξανόμενη προσφυγή σε μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα και κυρώσεις» που, όπως είπε, είναι ασύμβατα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ. Τόνισε επίσης ότι τέτοια μέτρα «επηρεάζουν δυσανάλογα τις αναπτυσσόμενες χώρες» και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον διάλογο.

Διπλωματικές επαφές και οικονομική συνεργασία

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλαμβάνονται «παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Ραντχίρ Τζαϊσουάλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του για συνομιλίες σχετικά με το «εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια» και άλλα πολυμερή ζητήματα. «Η πολιτική μας συνεργασία καθίσταται ακόμη πιο πολύτιμη σε ένα αβέβαιο και ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναρέντρα Μόντι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Με τον Μασούντ Πεζεσκιάν συνομίλησε ο Ναρέντρα Μόντι

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί. Στη συνομιλία με τον Μόντι, κάλεσε τους BRICS να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν.
Ναρέντρα Μόντι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόντι καλεί Νετανιάχου να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο με το Ιράν

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι κάλεσε τον Νετανιάχου να σταματήσουν γρήγορα οι εχθροπραξίες με το Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού τους και υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των αμάχων.
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Ιστορική ευκαιρία για εξάλειψη της απειλής του Ιράν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ έχει ιστορική ευκαιρία, με τη στήριξη του Τραμπ, να εξαλείψει την ιρανική απειλή, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μετά τις εκλογές που έφεραν ισοπαλία με την αντιπολίτευση.
Εκτόξευση Barak MX πυραύλου
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ στο Ιράν μέσα στο Σαββατοκύριακο, λέει ο Μπάρακ

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τομ Μπάρακ δήλωσε πως οι ΗΠΑ ίσως πλήξουν το Ιράν αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς συνεχίζονται οι απειλές από Ουάσιγκτον και Ισραήλ. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Τραμπ παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Υπ. Άμυνας ΗΠΑ με Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν

Ο Υπ. Άμυνας ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν. ΗΠΑ και Ισραήλ δεν σχολίασαν περαιτέρω. Ο Χέγκσεθ επισκέφθηκε αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.