ΓΔ: 2352.75 -0.92% Τζίρος: 221.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ σε στιγμιότυπο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Σι προς Τραμπ: Προσοχή για αποφυγή σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας στην Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι εσφαλμένος χειρισμός του ζητήματος της Ταϊβάν από τις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση ή ακόμα και σύγκρουση με την Κίνα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να εμπλακούν σε «σύγκρουση» αν η Ουάσιγκτον δεν διαχειριστεί σωστά το ζήτημα της Ταϊβάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Σι υπογράμμισε πως «το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το σημαντικότερο στις σινοαμερικανικές σχέσεις». Επισήμανε ότι, αν ο χειρισμός του θέματος είναι επιτυχής, οι διμερείς σχέσεις θα παραμείνουν «συνολικά σταθερές».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «αν ο χειρισμός του είναι κακός, οι δυο χώρες θα αντιπαρατεθούν» και θα μπορούσαν ακόμη να «εμπλακούν σε σύγκρουση», χρησιμοποιώντας όρο στη μανδαρινική γλώσσα που δεν υποδηλώνει κατ’ ανάγκη ένοπλη αντιπαράθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ταϊβάν: Μην κηρύξετε ανεξαρτησία από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση λόγω τέτοιας κίνησης, και τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για τυχόν πώληση όπλων στην Ταϊβάν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα τοποθετηθεί σύντομα για Ταϊβάν, λέει ο Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναφερθεί εκτενέστερα στο θέμα της Ταϊβάν εντός των επόμενων ημερών, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στον Σι Τζινπίνγκ εναπόκειται η στάση της Κίνας για την Ταϊβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το μέλλον της Ταϊβάν εξαρτάται από τον πρόεδρο της Κίνας, ενώ σημείωσε πως θα ήταν δυστυχής αν η Κίνα αναλάβει δράση, εκτιμώντας ότι ο Σι ίσως περιμένει αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ εγκρίνουν πώληση όπλων $11 δισ. στην Ταϊβάν, διαμαρτυρία Κίνας

Οι ΗΠΑ ενέκριναν νέα πώληση εξοπλισμών στην Ταϊβάν αξίας 11,1 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη από το 2001. Η Ταϊβάν σχεδιάζει πρόσθετες αμυντικές δαπάνες 40 δισ. για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι πιθανής κινεζικής απειλής.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συστάσεις στην Ιαπωνία να μην κλιμακώσει με Κίνα για Ταϊβάν

Ο Τραμπ συνέστησε στην Ιαπωνή πρωθυπουργό Σανάε Τακαΐτσι να αποφεύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την Κίνα για την Ταϊβάν, μετά από συνομιλία του με τον Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με WSJ και πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης.