ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τουρκική σημαία στην Κωνσταντινούπολη
Η τουρκική σημαία ανεμίζει με φόντο τη Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Αποδοκιμάζει η Γαλλία την αποστολή του Γιαβούζ στην Κύπρο

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Γαλλία αποδοκιμάζει την αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική ενέργεια» που είναι πιθανό να οδηγήσει σε "κλιμάκωση των εντάσεων" στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα το Παρίσι.

«Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. «Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο», προστίθεται.

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας ... θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε «την ευκαιρία να συζητήσει αυτή την κατάσταση με τον κύπριο ομόλογό του" και "τον ενημέρωσε για την πλήρη και απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας», τόνισε ένας άλλος εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tiurkia-geotrypano
ΔΙΕΘΝΗ

Φ. Ντονμέζ: Τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο θα αρχίσει γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.
Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει δίκαιη δίκη για Ιμάμογλου

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει δίκαιη δίκη για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τους αντιπολιτευόμενους, υπογραμμίζοντας τη σημασία του κράτους δικαίου και των ελευθεριών στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Γυναίκα σε τροπικό θέρετρο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γάλλοι ταξιδιώτες αλλάζουν σχέδια, αποφεύγουν Τουρκία και Αίγυπτο

Περίπου 4 στους 10 Γάλλους σκέφτονται να αλλάξουν τα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αποφεύγοντας κυρίως Τουρκία και Αίγυπτο, ενώ οι κρατήσεις για Ντουμπάι, Ιορδανία, Τουρκία και Αίγυπτο καταγράφουν μεγάλη πτώση.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Μακρόν συζήτησαν για Ιράν σε τηλεφωνική επικοινωνία

Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Μακρόν ότι η Τουρκία εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση της διπλωματίας και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη αμυντικής συνεργασίας στο ΝΑΤΟ για να αποφευχθεί αποσταθεροποίηση.