ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Επιβατικό αεροσκάφος πτήσης
Φώτο: Shutterstock

Πέντε Γάλλοι του Hondius επαναπατρίζονται σήμερα με υγειονομική πτήση

Πέντε Γάλλοι επιβάτες του MV Hondius, όπου εντοπίστηκε χανταϊός, θα επαναπατριστούν με πτήση υγειονομικού χαρακτήρα στη Γαλλία, βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία.

Πέντε Γάλλοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius, όπου εντοπίστηκε εστία χανταϊού, θα επαναπατριστούν σήμερα με πτήση υγειονομικού χαρακτήρα προς τη Γαλλία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών.

Η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως διευκρίνισαν τα δύο υπουργεία.

Το MV Hondius έφθασε τα ξημερώματα κοντά στην Τενερίφη, όπου προγραμματίζεται η εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου 150 επιβατών και μελών του πληρώματος, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς.

Με την άφιξή τους στη Γαλλία, οι πέντε επιβάτες, που θεωρούνται από τον ΠΟΥ επαφές υψηλού κινδύνου, θα τεθούν σε καραντίνα 72 ωρών σε νοσοκομείο. Εκεί θα γίνει πλήρης εκτίμηση της κατάστασης της υγείας τους πριν επιστρέψουν στις οικίες τους, όπου θα παραμείνουν σε απομόνωση για 45 ημέρες υπό υγειονομική παρακολούθηση.

Οι υγειονομικές αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν όσους εκτέθηκαν στον ιό χωρίς να έχουν εμφανίσει συμπτώματα, στις περιοχές διαμονής τους.

Η διαδικασία περιλαμβάνει αρχική επικοινωνία και τακτικές επαφές για διάστημα έξι εβδομάδων, που αντιστοιχεί στη μέγιστη θεωρητικά περίοδο επώασης, καθώς και την παροχή των αναγκαίων οδηγιών πρόληψης και φροντίδας.

Επιφυλακή των αρχών και συντονισμός ενεργειών

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί θα προεδρεύσει σήμερα το απόγευμα σύσκεψης για την αξιολόγηση της κατάστασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε γαλλικό έδαφος, όπως διευκρινίζουν τα υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών.

Ένας Γάλλος υπήκοος που είχε τεθεί σε απομόνωση λόγω ήπιων συμπτωμάτων, μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, διαπιστώθηκε αρνητικός στον ιό, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση της Παρασκευής.

Κατά τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ, έχουν επιβεβαιωθεί έξι κρούσματα μεταξύ οκτώ ύποπτων, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο ιός είναι γνωστός αλλά σπάνιος και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή θεραπεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Απαράδεκτη η απέλαση Ρωσίδας δημοσιογράφου από τη Γαλλία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε ως απαράδεκτη την απέλαση της Ρωσίδας δημοσιογράφου Ξένια Φιόντοροβα από τη Γαλλία, την οποία η Γαλλία κατηγορεί για προώθηση ρωσικής παραπληροφόρησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2025.
Ζαν-Νοέλ Μπαρό ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά της Γαλλίας και άλλων δέκα κρατών

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανέφερε στον BFM ότι καταγράφηκαν ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά της Γαλλίας και άλλων 10 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ θα καλέσει τον Ρώσο πρέσβη. Κριτική άσκησε και στη φιλορωσική δημοσιογράφο Φεντόροβα.
Ουαγκαντουγκού πόλη τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία απέσυρε το σύνολο των διπλωματών της από τη Μπουρκίνα Φάσο

Στη Γαλλία επέστρεψαν όλοι οι Γάλλοι διπλωμάτες από την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ το διπλωματικό προσωπικό της αφρικανικής χώρας πρέπει να φύγει από τη Γαλλία έως τη Δευτέρα, λόγω διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Γαλλία.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Μπαρό: Η Ρωσίδα Φεντόροβα κάνει προφανή ρωσική προπαγάνδα

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό χαρακτήρισε τη Ρωσίδα σχολιάστρια Ξένια Φεντόροβα «προπαγανδίστρια με πατέντα» και δήλωσε ότι ο όμιλος Μπολορέ, φιλοξενώντας τη, λειτουργεί ως «φερέφωνο του Πούτιν».