ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας

Έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων δηλώνει η ουκρανική αεροπορία

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων μετά από ρωσικές επιθέσεις, με ημιγεμάτες εκτοξευτήρες, σύμφωνα με την αεροπορία. Η άμυνά της βασίζεται κυρίως σε ξένα συστήματα για την αναχαίτιση πυραύλων.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων μετά τη μαζική χειμερινή επίθεση της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της χώρας. Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, καθώς το Κίεβο προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις.

«Σήμερα, οι εκτοξευτές τους οποίους διαθέτουν ορισμένες μονάδες και πυροβολαρχίες είναι μισοάδειοι - και αυτό είναι κάτι που λέω ήπια. Διαθέτουν περιορισμένο αριθμό πυραύλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Η Ουκρανία αξιοποιεί τεχνολογίες εγχώριας ανάπτυξης για την κατάρριψη ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς, όπως drones αναχαίτισης, κινητές μονάδες πυροβόλων και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση των πυραυλικών επιθέσεων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένα αντιαεροπορικά συστήματα.

Καθυστερήσεις και πίεση στον εφοδιασμό

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, που συνεχίζεται για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, η Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει καθυστερήσεις και διακοπές στις αποστολές αντιαεροπορικών μέσων από τους συμμάχους της. Με δεδομένο ότι τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται πλέον εκτενώς και στον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, η χώρα βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση ως προς τον εφοδιασμό της.

«Σήμερα βρεθήκαμε σε κατάσταση έλλειψης πόρων όσον αφορά τους πυραύλους λόγω ορισμένων προβλημάτων εφοδιασμού», ανέφερε ο Ιχνάτ, επισημαίνοντας τη δυσκολία κάλυψης των επιχειρησιακών αναγκών.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αναγκάστηκε να ζητήσει από τους συμμάχους της μόλις πέντε έως δέκα πυραύλους κάθε φορά για συστήματα όπως το NASAMS και το IRIS-T, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της κρίσης στα αποθέματα αντιαεροπορικών πυραύλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πόλεμος με Ρωσία η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα σήμαινε πόλεμο με τη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως η Μόσχα δεν απειλεί και δεν σκοπεύει να απειλήσει τις ευρωπαϊκές χώρες.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στη πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο Κίεβο έπειτα από προειδοποίηση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας για απειλή ρωσικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν σε καταφύγια.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κάλυψη 27 δισ. ευρώ για άμυνα ζητά από συμμάχους η Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους να παραδώσουν αντιαεροπορικά συστήματα πριν τον χειμώνα και να συμβάλουν στην κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 27 δισ. ευρώ για την άμυνα, υπενθυμίζοντας τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε γγ ΝΑΤΟ: Χρειάζεται επιπλέον στήριξη αντιαεροπορικής άμυνας

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον γγ του ΝΑΤΟ Ρούτε για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας με περισσότερους πυραύλους. Ο Ρούτε τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους άμεσης στήριξης της χώρας.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Καμία κατάρριψη ρωσικού πυραύλου από Ουκρανούς στη νυχτερινή επίθεση

Η Ουκρανία δεν κατάφερε να καταρρίψει κανέναν ρωσικό πύραυλο σε επίθεση που σκότωσε 15 άτομα στο Κίεβο. Ρωσικά πλήγματα περιλάμβαναν 115 drones και 28 πυραύλους, εκ των οποίων καταρρίφθηκαν 98 drones, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξεις στο Κίεβο μετά από συναγερμό για ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα στο Κίεβο, ύστερα από συναγερμό για ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πυρκαγιές καταγράφηκαν σε αποθήκες και μη οικιστικά κτίρια.