ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καπνός πάνω από Βηρυτό

Ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο: Νεκρός και οκτώ τραυματίες στο νότο

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στον νότιο Λίβανο, προκαλώντας έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες, ανάμεσά τους τέσσερις διασώστες, παρά την ισχύουσα εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Υπ. Υγείας του Λιβάνου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα νέα πλήγματα στο νότιο Λίβανο, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό οκτώ, ανάμεσά τους τέσσερις διασώστες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την εκ νέου προειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών να εγκαταλείψουν τις κοινότητές τους.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν παρά την εκεχειρία που ισχύει από τις 17 Απριλίου μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι στο Αραμπσαλίμ σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν τρεις, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ενώ στη Σρίφα πέντε άτομα τραυματίστηκαν, τέσσερα εκ των οποίων ήταν διασώστες της Ισλαμικής Επιτροπής Υγείας, καθώς το πλήγμα σημειώθηκε κοντά σε ένα από τα κέντρα της.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο καταδίκασε τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι συμβαίνει «ακριβώς το αντίθετο» από όσα προβλέπει το άρθρο 19 της Σύμβασης της Γενεύης, το οποίο απαιτεί την προστασία ιατρικών εγκαταστάσεων σε εμπόλεμες ζώνες.

Προηγουμένως, ο ισραηλινός στρατός είχε εκδώσει εντολές «επείγουσας» εκκένωσης για κοινότητες πέρα από τον τομέα που ελέγχει στο νότιο Λίβανο, τον οποίο χαρακτηρίζει «ζώνη ασφαλείας». Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του στρατού, Αβιχάι Αντραΐ, είχε αναρτήσει στο X προειδοποίηση προς τους κατοίκους διαφόρων περιοχών, μεταξύ αυτών της Ναμπατιέχ, καθώς και των Αραμπσαλίμ και Σρίφα που δέχθηκαν πλήγματα.

Η Ναμπατιέχ βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της λεγόμενης «κίτρινης γραμμής», που οριοθετεί ζώνη δέκα χιλιομέτρων στο λιβανικό έδαφος όπου το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του. Από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 2 Μαρτίου, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 2.600 ανθρώπων και τον εκτοπισμό πάνω από ένα εκατομμύριο.

Από την ίδια περίοδο, 17 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο, μεταξύ αυτών δύο αυτή την εβδομάδα, ενώ ένας Ισραηλινός άμαχος που εργαζόταν για τον στρατό σκοτώθηκε επίσης πρόσφατα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Έντεκα νεκροί, μεταξύ τους παιδιά, από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Δεκαένα νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είναι ο απολογισμός ισραηλινών βομβαρδισμών σε δύο χωριά στον νότιο Λίβανο, στη βαρύτερη επίθεση μετά τον Ιούνιο. Τα πλήγματα έγιναν ως αντίποινα κατά της Χεζμπολά.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Τελ Αβίβ: Πλήξαμε το λιβάνεζικο χωριό για να σκοτώσουμε διοικητή της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε αεροπορική επιδρομή στο χωριό Ανσάρ, όπου σκοτώθηκαν επτά άτομα, στόχος ήταν διοικητής της Χεζμπολάχ που επίσης σκοτώθηκε. Επιβεβαιώθηκε ότι μαζί του ήταν και η οικογένειά του, χωρίς να αποτελεί στόχο.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 11 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον νότο, νέος απολογισμός

Τουλάχιστον 11 νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Οι επιθέσεις, οι φονικότερες από τον Ιούνιο, προκάλεσαν θύματα σε Ανσάρ και Ντέιρ Ελ Ζαχράνι, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες.
Λογότυπο Χεζμπολάχ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ απειλεί με αντίποινα μετά τις φονικές επιθέσεις στο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί για αντίποινα μετά τις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και καλεί τη Βηρυτό να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι θα απαντήσει κατάλληλα για την υπεράσπιση του Λιβάνου.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Καταδίκη της Βηρυτού για καταστροφές στον νότο από Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, κατήγγειλε τις συστηματικές καταστροφές του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, τονίζοντας πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν σοβαρά τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο: Νεκρός και ζημιές σε ασθενοφόρο

Ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο σκότωσε έναν άνθρωπο και προκάλεσε ζημιές σε ασθενοφόρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που κατήγγειλε στοχοποίηση διασωστών από τον ισραηλινό στρατό, ενώ δύο τραυματίες είχαν αναφερθεί νωρίτερα.