ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
Απεικόνιση εργαλείων και συμβόλων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και την οικονομική νομιμότητα.

Ελβετία: Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση κατά Γκουλνάρα Καρίμοβα

Η ελβετική δικαιοσύνη έκλεισε την υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κατά της Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρης του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν, με τους δικηγόρους της να δηλώνουν ότι η απόφαση ισοδυναμεί με αθώωση.

Η ελβετική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι θέτει στο αρχείο την υπόθεση σε βάρος της Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρης του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν, η οποία είχε κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και παραμένει φυλακισμένη στη χώρα της για άλλη υπόθεση.

«Η σημερινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου υπέρ της πελάτισσάς μας ισοδυναμεί με αθώωση, σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο», δήλωσαν οι δικηγόροι της, Γκρεγκουάρ Μανζά, Φάνι Μαργκεράζ και Ρομέν Βάβρ.

Η κόρη του Ισλάμ Καρίμοφ είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2020 στο Ουζμπεκιστάν σε κάθειρξη άνω των 13 ετών για εκβιασμό και κατάχρηση. Η δίκη της στην Ελβετία ξεκίνησε χθες, ωστόσο, καθώς είναι αδύνατον να παραστεί στο δικαστήριο, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

«Η απόφαση της αρχειοθέτησής της θα εκδοθεί ταυτόχρονα με την ετυμηγορία», σημειώνεται, καθώς η δίκη συνεχίζεται για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους. Το δικαστήριο θα αποφασίσει επίσης αν θα δημευθούν οριστικά τα περιουσιακά στοιχεία της Καρίμοβα που παραμένουν υπό κατάσχεση.

Οι δικηγόροι της υπογράμμισαν ότι «αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι στην Ελβετία δεν δικάζεται κάποιος που κρατείται αυθαίρετα σε μια τρύπα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια». Επισήμαναν επίσης πως «δεν δικάζεται ερήμην κάποιος που έχει περάσει από δίκες-παρωδία, στην κουζίνα του σπιτιού του στην Τασκένδη ή κεκλεισμένων των θυρών, με τους Ουζμπέκους δικηγόρους του να υποχρεώνονται να τηρήσουν σιγή».

Η συνέχεια της δίκης και οι κατηγορίες κατά της Lombard Odier

Η δίκη συνεχίζεται, καθώς παραμένει ενεργή η δίωξη σε βάρος της ιδιωτικής τράπεζας Lombard Odier και ενός πρώην υπαλλήλου της, οι οποίοι κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι ελβετικές αρχές υποστηρίζουν ότι η Καρίμοβα συμμετείχε σε μια «εγκληματική οργάνωση» με την ονομασία «Το Γραφείο», που δραστηριοποιήθηκε σε διάφορες χώρες. Μεταξύ 2005 και 2012, φέρεται να ξέπλυνε στην Ελβετία περιουσιακά στοιχεία που προέρχονταν από τη δράση της οργάνωσης, της οποίας ήταν η επικεφαλής.

Μέρος των χρημάτων κατατέθηκε σε λογαριασμούς της Lombard Odier στη Γενεύη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τράπεζα δεν έλαβε «όλα τα αναγκαία και λογικά μέτρα για να εμποδίσει τη διάπραξη» ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση κατά διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης σε Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία

Επιχείρηση αστυνομίας σε Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία αποκάλυψε διεθνές δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης και ξεπλύματος χρήματος για την ιταλική Μαφία, με επτά συλλήψεις μετά από έρευνες δύο ετών σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο για ρευματοκλοπή στη Θεσσαλονίκη

Ρευματοκλοπή εντοπίστηκε σε κατάστημα ψιλικών στη Θεσσαλονίκη μετά από έλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ. Συνελήφθη 41χρονος υπάλληλος, καθώς είχε παραβιαστεί η παροχή ρεύματος, και σχηματίστηκε δικογραφία από τις αρχές.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνδρομή στην ισπανική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος κατά Θαπατέρο

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συνέδραμε την ισπανική αστυνομία σε έρευνα για ξέπλυμα χρήματος που οδήγησε σε δίωξη κατά του πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο για την υπόθεση Plus Ultra από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία για βιασμό 28χρονης τουρίστριας από 33χρονο στη Ρόδο

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος 33χρονου στη Ρόδο μετά από καταγγελία 28χρονης Φινλανδής για βιασμό. Η πράξη φέρεται να έγινε στις αρχές Μαΐου. Ο κατηγορούμενος αρνείται τα πάντα και η υπόθεση οδηγείται στη δικαιοσύνη.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μυτιλήνη: Φυλάκιση σε ζευγάρι αλλοδαπών για παραβάσεις οπλοκατοχής

Ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Μυτιλήνης σε ζευγάρι Τούρκων για παραβίαση όπλων. Συνελήφθησαν στο λιμάνι με 201 σφαίρες, θήκες όπλων και λαθραία τσιγάρα και οδηγούνται στη φυλακή.
Αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 20χρονος συνελήφθη για απόπειρα ληστείας σε ξάδελφό του

Στη Θεσσαλονίκη, 20χρονος συνελήφθη για απόπειρα ληστείας σε βάρος του 35χρονου ξαδέλφου του, με τη βοήθεια πέντε ατόμων. Το θύμα τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών.