ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πινακίδα στην Τεχεράνη

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πολιορκήσουν τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν αποκλεισμό στα Στενά, τονίζοντας πως το Ιράν καταβάλλει προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη διέλευση των πλοίων.

Οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να επιβάλουν μια πολιορκία» στα Στενά του Ορμούζ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, μετά την επιβεβαίωση της Τεχεράνης ότι προχώρησε εκ νέου στο κλείσιμο της στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας διόδου λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού.

«Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους να θέσουν υπό πολιορκία το Ιράν, την ώρα που εκείνο, καλή τη πίστει, καταβάλλει προσπάθειες να διευκολύνει τον ασφαλή διάπλου των Στενών του Ορμούζ», σημείωσε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, στο πλαίσιο του διπλωματικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.

Αιχμές κατά του Τραμπ

Ο Χατιμπζαντέχ σχολίασε με ειρωνικό ύφος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «τουιτάρει και μιλάει πολύ», αντιδρώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου πως ενδέχεται να μην παρατείνει την κατάπαυση του πυρός με το Ιράν μετά τη λήξη της την προσεχή Τετάρτη.

«Ξέρετε, η αμερικανική πλευρά τουιτάρει και μιλάει πολύ. Είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μπερδεμένο, αντιφατικό», ανέφερε ο Ιρανός υφυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον Τραμπ, στο περιθώριο του ίδιου φόρουμ.

Αβέβαιες οι επόμενες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

Όπως διευκρίνισε ο Χατιμπζαντέχ, δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, έπειτα από την αποτυχία των πρώτων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πακιστάν.

«Δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία όσο δεν μας ακούνε σχετικά με το πλαίσιο», τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε καμία διαπραγμάτευση ούτε συνάντηση που είναι καταδικασμένη να αποτύχει και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια νέα κλιμάκωση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νησί Χαργκ δορυφορική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη αρνείται επίθεση των ΗΠΑ στο νησί Χαργκ

Ο Χαμίντ Μποβάρντ, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν, διέψευσε αναφορές επίθεσης στο νησί Χαργκ και τόνισε πως οι πετρελαϊκές δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά, ενώ γίνονται εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ξανά πως οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και θα συνεχίσουν να τον έχουν, ενώ χαρακτήρισε τον ναυτικό αποκλεισμό «τείχος από ατσάλι», δηλώνοντας ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «ΗΠΑ έχουν τον πλήρη έλεγχο» των Στενών του Ορμούζ

Ο Τραμπ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν «πλήρη έλεγχο» στα Στενά του Ορμούζ, που είναι «ερμητικά κλειστά» μέχρι να υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, τονίζοντας ότι κανένα πλοίο δεν κινείται χωρίς έγκριση. Ακόμη, σχολίασε την ηγεσία του Ιράν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Νέες επιθέσεις λίγο πριν λήξει το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου

Νέα πλήγματα δέχθηκε η Τεχεράνη λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο του Τραμπ, που απειλεί με καταστροφή υποδομών αν δεν ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, την ώρα που ο πόλεμος στην περιοχή συνεχίζεται με χιλιάδες θύματα.