ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου

Λίβανος: Ο Αούν αποκλείει «εδαφικές παραχωρήσεις» προς το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, τόνισε πως κάθε μελλοντική συμφωνία με το Ισραήλ δεν θα περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις ή υπονόμευση εθνικών δικαιωμάτων, ενώ διευκρίνισε πως οι συνομιλίες δεν δείχνουν αδυναμία της Βηρυτού.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με το Ισραήλ δεν θα περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις, ούτε θα υπονομεύει τα εθνικά δικαιώματα της χώρας. Ο Αούν απέφυγε να διευκρινίσει εάν αναφέρεται σε ενδεχόμενες συνομιλίες με την ισραηλινή πλευρά.

Το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου ήταν η πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται ότι οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με στόχο «την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Αούν τόνισε ότι οι επικείμενες συνομιλίες δεν πρέπει να εκληφθούν ως ένδειξη «αδυναμίας» εκ μέρους της Βηρυτού, επισημαίνοντας τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων του Λιβάνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεντρικό πρόσωπο συνέδριου
ΔΙΕΘΝΗ

Κατς: Οι εκτοπισμένοι Λιβανέζοι δεν θα επιστρέψουν χωρίς ασφάλεια

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατς, δήλωσε ότι οι Λιβανέζοι εκτοπισμένοι δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο, εάν δεν διασφαλιστεί πρώτα η ασφάλεια των Ισραηλινών κοντά στα σύνορα.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λιβανέζος πρόεδρος Αούν ζητά από τις ΗΠΑ στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου κάλεσε τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στήριξή τους μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ για διαρκή ειρήνη, με στόχο τον έλεγχο του στρατού στον νότο και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, εν μέσω αντιδράσεων της οργάνωσης.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή εδάφους στο Ισραήλ, λέει ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν είναι προδοσία και δεν θα χαθεί έδαφος, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διαμήνυσε παραμονή του στρατού σε ζώνες ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Απόρριψη συμφωνίας με το Ισραήλ από τον πρόεδρο της Βουλής

Ο Ναμπίχ Μπερί, πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, άσκησε κριτική στη συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ, προειδοποιώντας για διχασμό και δυσκολίες εφαρμογής. Υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου ΗΠΑ-Ιράν.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Η συμφωνία με Λίβανο πλήττει Ιράν και Χεζμπολάχ

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε τη συμφωνία με τον Λίβανο, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική για το Ισραήλ και πλήγμα για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση κατά φερόμενων μαχητών στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικό πλήγμα κατά φερόμενων μαχητών στη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου, το πρώτο τέτοιο μετά τη συμφωνία-πλαίσιο με τον Λίβανο. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, στόχος ήταν απειλή για τα στρατεύματά τους.