ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Φώτο Shutterstock

Τραμπ: Έτοιμος για συνεργασία με το Ιράν για επιστροφή του ουρανίου στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ιράν θα συνεργαστούν για την ανάκτηση του εμπλουτισμένου ουρανίου και τη μεταφορά του στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το «πυρηνική σκόνη» που θα επιστραφεί άμεσα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να συνεργαστεί με το Ιράν για την ανάκτηση του εμπλουτισμένου ουρανίου και τη μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα το κάνουμε μαζί. Θα μπούμε μαζί με το Ιράν, με χαλαρούς ρυθμούς, θα κατεβούμε και θα αρχίσουμε να σκάβουμε με βαριά μηχανήματα. Θα το φέρουμε πίσω στις ΗΠΑ» ανέφερε ο Τραμπ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά το εμπλουτισμένο ουράνιο ως «πυρηνική σκόνη» και υπογράμμισε ότι η ανάκτησή του θα πραγματοποιηθεί «πολύ σύντομα».

Η αναφορά του Τραμπ στην «πυρηνική σκόνη» σχετίζεται με την πεποίθησή του ότι αυτό είναι το μόνο που απέμεινε μετά τους βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ τον Ιούνιο του 2025.

Στη συνέντευξή του, ο Τραμπ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ έως ότου οριστικοποιηθεί μια συμφωνία με το Ιράν. Επισήμανε επίσης ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν το προσεχές Σαββατοκύριακο και, εφόσον υπάρξει συμφωνία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί ο ίδιος στο Ισλαμαμπάντ, αν και «δεν το έχει αποφασίσει» οριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διάψευση Τεχεράνης για μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό

Το Ιράν διέψευσε ότι θα μεταφέρει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του εκτός χώρας, διαψεύδοντας δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πως υπήρξε σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Απέχω πολύ από το να στείλω στρατό στο Ιράν για το πυρηνικό»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η απόφαση για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράν για την ασφάλιση του εμπλουτισμένου ουρανίου απέχει πολύ, διαψεύδοντας ότι έχει ληφθεί απόφαση ή ότι επίκειται άμεση ενέργεια.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν πυρά, απειλείται η εκεχειρία

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η κατάπαυση πυρός με το Ιράν ισχύει, παρότι η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση μετά από αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ως απάντηση σε επίθεση κατά τριών αμερικανικών αντιτορπιλικών.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια, διαρκής επαφή με ΗΠΑ για Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο, επισημαίνοντας τον πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και στόχο την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διάλυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παγώνει την επιχείρηση συνοδείας αμερικανικών πλοίων στο Ορμούζ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της αμερικανικής επιχείρησης συνοδείας πλοίων στο στενό του Ορμούζ, ώστε να εξεταστεί αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει την πρόταση του Ιράν αλλά μάλλον θα την απορρίψει

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει νέα πρόταση του Ιράν για τη Μέση Ανατολή, ύστερα από απόρριψη προηγούμενης και απειλές. Το αδιέξοδο παραμένει, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν παραμένουν άκαρπες.