ΓΔ: 2515.59 0.09% Τζίρος: 105.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:32:37
Σημαία Ηνωμένων Εθνών

Ενισχυμένες περιπολίες ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα μετά από περιστατικό με Τουρκοκύπριους

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αύξησε τις περιπολίες στη νεκρή ζώνη της Πύλας μετά από μη εξουσιοδοτημένη είσοδο Τουρκοκυπρίων. Ο ΟΗΕ τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν την εντολή της Δύναμης και ζητά σεβασμό για τη διατήρηση της σταθερότητας.

Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ ανακοίνωσε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή του οροπεδίου της Πύλας, μετά τη διαπίστωση «μη εξουσιοδοτημένης εισόδου προσωπικού ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων» εντός της ουδέτερης ζώνης.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ντουζαρίκ ανέφερε ότι «οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις περιπολίες και διατηρούν εμφανή παρουσία επί του εδάφους», ενώ η Δύναμη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Εκπρόσωπος επισήμανε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «επαναλαμβάνει πως κάθε μη εξουσιοδοτημένη είσοδος, παρουσία ή δραστηριότητα εντός της ουδέτερης ζώνης συνιστά παραβίαση της εντολής της Αποστολής». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός της εντολής της Αποστολής είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της σταθερότητας σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ντουζαρίκ, η ειρηνευτική δύναμη «βρίσκεται σε ενεργό επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» με στόχο «την αποκατάσταση του προϋφιστάμενου καθεστώτος» και την αποτροπή ενεργειών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση επί του πεδίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας σε όλο το μήκος της ουδέτερης ζώνης παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο εργασίας πρέσβη Ισραήλ με διπλωμάτες Ελλάδας και Κύπρου στις ΗΠΑ

Δείπνο εργασίας είχαν οι πρέσβεις Ισραήλ, Ελλάδας, ο επιτετραμμένος Κύπρου και θρησκευτικοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον, εστιάζοντας στις εξελίξεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Άνδρας υπέκυψε μετά από αυτοπυρπόληση κοντά στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε κοντά στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και ερευνάται από τις αρχές.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες χαιρετίζει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και το άνοιγμα του Ορμούζ, κάνοντας λόγο για κρίσιμο βήμα προς την ειρήνη.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΠΣΕΚΑ καλεί τις ΗΠΑ να στηρίξουν την Κύπρο για την προεδρία της ΓΣ ΟΗΕ

Η ΠΣΕΚΑ χαιρετίζει την υποψηφιότητα του πρέσβη Ανδρέα Κακούρη για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα και η εκλογή θα αποτελέσει αναμέτρηση με το Μπαγκλαντές.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Οι 27 επιθυμούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Επιτροπή θα προετοιμάσει σχέδιο δράσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 42.7, δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Κομβικής σημασίας για ειρήνη η λύση του Κυπριακού με όρους ΟΗΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, τονίζοντας ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, είναι προτεραιότητα για ειρήνη και ασφάλεια.