Η λιβανική προεδρία ανακοίνωσε ότι την Τρίτη προγραμματίζεται συνάντηση αντιπροσωπειών του Λιβάνου και του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, με στόχο την εξέταση ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από τις αρχές Μαρτίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση, ωστόσο, απέκλεισε εκ των προτέρων οποιαδήποτε συνομιλία με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, το οποίο συνδέεται με το Ιράν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συμφωνήθηκε να οργανωθεί μια πρώτη συνάντηση την Τρίτη (14η Απριλίου) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να συζητηθεί η κήρυξη ανακωχής και η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Λίβανο και στο Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δώσει εντολή στην ομάδα του να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση επί δεκαετίες. Η κυβέρνησή του, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα συμμετάσχει η Χεζμπολά στις συνομιλίες.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Γιεχιέλ Λέιτερ, δήλωσε ότι «αρνούμαστε να συζητήσουμε κατάπαυση του πυρός με την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολά», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Κλιμάκωση των επιχειρήσεων
Μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε ότι ο Λίβανος δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία και ενίσχυσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολά. Οι βομβαρδισμοί της Τετάρτης προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 357 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.223, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «εξάλειψε πάνω από 180 μέλη» της Χεζμπολά, ενώ οι επιθέσεις έπληξαν πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βηρυτού. Δεκατρία μέλη των λιβανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στη Ναμπάτια, σε νέους βομβαρδισμούς που στόχευσαν κτιριακό συγκρότημα της δημόσιας διοίκησης.
Αντιδράσεις και απώλειες
Ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ χαρακτήρισε τις απώλειες «οδυνηρές» και τόνισε ότι ενισχύουν την αποφασιστικότητα για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός που θα προστατεύσει τον Λίβανο και τον πληθυσμό του νότου. Ο πρόεδρος Ζοζέφ Αούν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τις αρχές, από την έναρξη του πολέμου στις 2 Μαρτίου έχουν σκοτωθεί σχεδόν 2.000 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 6.300. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει περισσότερες από 4.300 «υποδομές» της Χεζμπολά και έχει σκοτώσει πάνω από 1.400 μαχητές.
Αντίποινα και διεθνείς πιέσεις
Σε μήνυμά του μέσω του τηλεοπτικού δικτύου αλ Μανάρ, ο ηγέτης της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις «υποχωρήσεις» προς το Ισραήλ. Το βράδυ της Παρασκευής, διαδηλωτές στη Βηρυτό εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, κρατώντας σημαίες της Χεζμπολά και του Ιράν.
Η Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της ναυτικής βάσης Ασντότ και ρουκέτες προς στόχους στο βόρειο Ισραήλ, ως «ανταπόδοση» για τα «πολυαίμακτα εγκλήματα» του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός κατέγραψε περίπου τριάντα περιστατικά εκτόξευσης πυραύλων ή ρουκετών, αναφέροντας μόνο υλικές ζημιές.
Το Ισραήλ εξέδωσε νέα διαταγή εκκένωσης περιοχών της νότιας Βηρυτού, που περιλαμβάνουν νοσοκομεία και τον δρόμο προς το αεροδρόμιο. Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε το Ισραήλ να «ακυρώσει» τη διαταγή και να διασφαλίσει την προστασία των δομών υγείας και των αμάχων.
Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση πιέσεων στο Ισραήλ από ευρωπαϊκές χώρες, κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο» ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό μετά τη «Μαύρη Τετάρτη».