ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία

Ο Βανς στηλιτεύει τα σχόλια Ζελένσκι για τον Ορμπαν ως σκανδαλώδη

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επέκρινε δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου για τον Βίκτορ Όρμπαν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές ροές για να επηρεάσει τις εκλογές της Ουγγαρίας υπέρ ή κατά του πρωθυπουργού.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα σχόλια του προέδρου της Ουκρανίας για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες της Βουδαπέστης ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί τις ενεργειακές προμήθειες για να επηρεάσει τις εκλογές.

Ο Βανς προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη, με στόχο να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του εθνικιστή Όρμπαν. Ο Ούγγρος ηγέτης αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη πρόκληση της 16ετούς διακυβέρνησής του στις εκλογές της 12ης Απριλίου, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την επιρροή των υποστηρικτών του κινήματος MAGA του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Ουκρανίας βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου. Η Βουδαπέστη κατηγορεί το Κίεβο για σκόπιμη διακοπή των ροών πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επίθεση ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα τέλη Ιανουαρίου και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την ταχεία αποκατάστασή του.

Η Ουγγαρία απάντησε μπλοκάροντας δάνειο της ΕΕ ύψους 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να δώσει τη διεύθυνση οποιουδήποτε ευθύνεται στον ουκρανικό στρατό, ώστε «να μιλήσει μαζί του στη δική του γλώσσα».

Κατηγορίες Βανς για ξένη ανάμειξη

Μιλώντας σε ουγγρικό πανεπιστήμιο, ο Βανς ανέφερε ότι ο Όρμπαν τον ενημέρωσε για τα σχόλια του Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τα «εντελώς σκανδαλώδη». «Δεν πρέπει ποτέ να έχεις έναν επικεφαλής κυβέρνησης... να απειλεί τον επικεφαλής της κυβέρνησης ενός συμμαχικού έθνους», τόνισε.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατηγόρησε επίσης τα μέσα ενημέρωσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά, συγκρίνοντας τις αντιδράσεις για τη φερόμενη ξένη παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 με τη στάση απέναντι στις ουγγρικές εκλογές.

«Το είδατε αυτό το 2016, όταν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν πραγματικό σκάνδαλο το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε διαφημίσεις στο Facebook αξίας περίπου 500.000 δολαρίων... Αυτή είναι ξένη επιρροή», είπε. «Αλλά αυτό που δεν είναι ξένη επιρροή, είναι όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με δισεκατομμύρια δολάρια που παρακρατούνται από την Ουγγαρία επειδή εσείς προστατεύετε τα σύνορά σας... Αυτό που δεν είναι ξένη επιρροή είναι όταν οι Ουκρανοί κλείνουν αγωγούς, προκαλώντας δεινά στον ουγγρικό λαό σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις εκλογές».

Η Βουδαπέστη βρίσκεται σε μακροχρόνια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη μεταχείριση των μεταναστών.

Ο Βανς είχε ήδη αναφερθεί σε παρέμβαση της ΕΕ στις ουγγρικές εκλογές σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική οδό «για να μεταφέρουν τις ανησυχίες μας στους Αμερικανούς ομολόγους μας» μετά τα σχόλια του Βανς.

Η ουκρανική προεδρία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αισιοδοξία για λύση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Τραμπ αναφέρει πως συναντήθηκε με Ρώσο απεσταλμένο, όχι με αντιπροσωπεία της Ουκρανίας, και δηλώνει ότι ο πόλεμος οδεύει στην ολοκλήρωση, με πιθανή συμφωνία που θα αφορά και ευρωπαϊκές χώρες λίγο πριν συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά διαρκή κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Η Μελάνια Τραμπ ζήτησε μόνιμη κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, υποδεχόμενη στον Λευκό Οίκο Ρώσους και Ουκρανούς εκπροσώπους, τονίζοντας την ανάγκη για ειρήνη και ανθρωπιά, λίγο πριν τις συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για αυξημένη αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι ελπίζει ότι η νίκη των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές θα ενισχύσει τη στήριξη προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ, επηρεάζοντας πιθανώς τη Ρωσία να διαπραγματευτεί για ειρήνη, όπως δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ZDF.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για αυξημένη αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη ZDF πως η νίκη των Δημοκρατικών ενισχύει τις ελπίδες για αυξημένη αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία, κάτι που ίσως πιέσει τη Ρωσία προς διαπραγματεύσεις και ειρήνη, χάρη στην ισορροπία δυνάμεων στο Κονγκρέσο.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς στο Αμπού Ντάμπι

Η Μελάνια Τραμπ θα υποδεχτεί σήμερα στον Λευκό Οίκο ρώσους και ουκρανούς αντιπροσώπους, λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι, και θα μιλήσει στα ΜΜΕ για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής.