ΓΔ: 2222.04 0.09% Τζίρος: 205.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:01
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
Σκηνή από κατεστραμμένο κτίριο στην Ουκρανία μετά από ρωσική επίθεση.

Ρωσική πρεσβεία: 16 Καμερουνέζοι νεκροί πολεμώντας με Ρώσους στην Ουκρανία

Δεκαέξι Καμερουνέζοι στρατιώτες που υπηρετούσαν με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ενημέρωση της ρωσικής πρεσβείας προς την κυβέρνηση του Καμερούν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου.

Η ρωσική πρεσβεία στο Καμερούν ενημέρωσε την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας ότι 16 Καμερουνέζοι, οι οποίοι υπηρετούσαν στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σκοτώθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από υπόμνημα του υπουργείου Εξωτερικών στη Γιαουντέ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι «δεκαέξι συμβασιούχοι στρατιωτικοί, καμερουνέζικης υπηκοότητας, επιχειρούσαν στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» – όπως αποκαλεί επισήμως το Κρεμλίνο την εισβολή των στρατευμάτων του στην Ουκρανία. Η ρωσική πρεσβεία διαβίβασε στο υπουργείο κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών.

Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες ή τις ημερομηνίες θανάτου των στρατιωτικών. Οι οικογένειες των θυμάτων κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση CRTV.

Ανησυχία για τη στρατολόγηση Αφρικανών

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του Καμερούν δεν είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή πολιτών της στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Ωστόσο, δημοσιεύματα είχαν αναφερθεί σε στρατολόγηση νεαρών Καμερουνέζων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ οικογένειες εξέφραζαν ανησυχία για την τύχη των συγγενών τους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 1.800 Αφρικανοί έχουν ενταχθεί στον ρωσικό στρατό. Στα μέσα Φεβρουαρίου, η συλλογικότητα All Eyes on Wagner (AEOW) δημοσιοποίησε τα ονόματα 1.417 Αφρικανών που στρατολογήθηκαν από τη Μόσχα μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Σεπτεμβρίου 2025. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότεροι από 300 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η λίστα περιλαμβάνει πολίτες από διάφορες αφρικανικές χώρες, όπως την Αίγυπτο, το Καμερούν και τη Γκάνα. Σε αρκετές περιπτώσεις, υπήκοοι αυτών των κρατών ανέφεραν ότι εξαπατήθηκαν, καθώς αντί για ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας, βρέθηκαν να υπογράφουν συμβάσεις με τον ρωσικό στρατό.

Αντιδράσεις σε αφρικανικές χώρες

Η αποκάλυψη της καταγγελλόμενης πρακτικής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κένυα. Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 16 Μαρτίου, ο επικεφαλής της κενυατικής διπλωματίας Μουσάλια Μουνταβάντι ζήτησε από τη ρωσική πλευρά να σταματήσει τη στρατολόγηση Κενυατών για τα μέτωπα των μαχών στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα τραυματίες στην Οδησσό από επίθεση ρωσικών drones

Ρωσική επίθεση με drone στην Οδησσό προκάλεσε 10 τραυματισμούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και ζημιές σε κατοικίες. Η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στη συνοικία Πριμόρσκι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό drone χτύπησε πολυκατοικία στη ρωσική Γεκατερίνμπουργκ

Ουκρανικό drone χτύπησε συγκρότημα κατοικιών στη Γεκατερίνμπουργκ, προκαλώντας λίγους τραυματίες και εκκένωση, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση στην τέταρτη μεγαλύτερη ρωσική πόλη. Χωρίς σχόλιο από Κίεβο.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Στο χαμηλότερο σημείο η δημοτικότητα του Πούτιν από το 2022

Η δημοτικότητα του Πούτιν έπεσε στο 65,6%, το χαμηλότερο από την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το VTsIOM. Αν τελειώσει τη θητεία του, θα γίνει ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά την Αικατερίνη Β’.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία, δύο στη Ρωσία από επιθέσεις

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικές αρχές. Τρεις σκοτώθηκαν στο Ντνίπρο και δέκα τραυματίστηκαν, μεταξύ τους δύο κορίτσια. Η Ρωσία ανακοίνωσε δύο νεκρούς από ουκρανικές επιθέσεις.
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί στην Ουκρανία και ένας στη Ρωσία σε νέες επιθέσεις

Δυο νεκροί και οκτώ τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Ντνίπρο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο κορίτσια 9 και 14 ετών. Ένας νεκρός αναφέρθηκε και στη Ρωσία από ουκρανική επίθεση.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά drones πλήττουν Οδησσό και Ζαπορίζια με νεκρό και ζημιές σε υποδομές

Ρωσικά drones επιτέθηκαν τη νύχτα σε υποδομές του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού, προκαλώντας ζημιές σε αποθήκες και σιδηροδρομικές γραμμές. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί και το λιμάνι λειτουργεί κανονικά, αναφέρει η Ουκρανία.