ΓΔ: 2484.69 0.38% Τζίρος: 304.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Ρωσία: Τραυματίες από ουκρανικά drones στο Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, τραυματίστηκαν από ουκρανικές επιθέσεις με drones στο Νοβοροσίσκ, με ζημιές σε κατοικίες και ενεργειακές υποδομές.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ύστερα από ουκρανικές επιθέσεις με drones στο Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών αρχών. Οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες και αναστάτωση στην περιοχή.

Η Ρωσία δεν έχει διευκρινίσει εάν επλήγη το λιμάνι του Νοβοροσίσκ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική πύλη της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα. Το λιμάνι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξαγωγές της Μόσχας.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις της σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και οι κύριοι εξαγωγικοί κόμβοι πετρελαίου στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

 Στόχος, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ο περιορισμός των εσόδων της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου, που αποτελούν ζωτικής σημασίας πηγή για την οικονομία της.

Επιπτώσεις στις ενεργειακές υποδομές

Στην περιοχή του λιμανιού βρίσκεται και ο τερματικός σταθμός της Κοινοπραξίας Αγωγού του Κασπίας (Caspian Pipeline Consortium), μέσω του οποίου εξάγεται πετρέλαιο από το Καζακστάν. Στους μετόχους της κοινοπραξίας περιλαμβάνονται μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Chevron και η Exxon Mobil.

Όπως αναφέρουν οι ρωσικές αρχές, σε περιπτώσεις αεροπορικών συναγερμών οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους. Δεν υπήρξε ωστόσο άμεση αντίδραση ή σχόλιο από την ουκρανική πλευρά.

Εκτεταμένες ζημιές και διακοπές ρεύματος

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 148 ουκρανικά drones μέσα σε τρεις ώρες, ενώ συνεργεία αποκατάστασης εργάζονται για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης σε σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά που επλήγησαν από τις επιθέσεις.

Στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, μια επίθεση με drone προκάλεσε τον θάνατο εθελοντή της πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Παράλληλα, στο Νοβοροσίσκ, ο δήμαρχος Αντρέι Κραβτσένκο δήλωσε ότι θραύσματα από drone έπεσαν σε πολυώροφη πολυκατοικία.

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια

Στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή του Ντονέτσκ, ο επικεφαλής της διορισμένης από τη Ρωσία κυβέρνησης Αντρέι Τσέρτκοφ ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Ντονέτσκ και Μακιίβκα, μετά από ουκρανικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. 

Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ρεύμα.

Εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη και σε υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της περιφέρειας Ζαπορίζια, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μοτοσικλετών στην Κριμαία λόγω ήχου drones

Οι αρχές της Κριμαίας απαγόρευσαν τη νυχτερινή κυκλοφορία σκούτερ, γουρούνων και μοτοσικλετών (20:00-06:00), καθώς ο ήχος τους μοιάζει με αυτόν των drones και δυσκολεύει τη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές Ρωσικών και Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την Ουκρανία

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε πως οι υπηρεσίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ διατηρούν επαφές για το ζήτημα της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πυραυλική επίθεση σε εξέλιξη στο Κίεβο, σύμφωνα με AFP

Ευρείας κλίμακας πυραυλική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Κίεβο, με αναχαιτίσεις και πτώση συντριμμιών στην πόλη. Πλήγματα αναφέρθηκαν και σε κτίρια σε Ποντίλσκι, Ομπολόνσκι, καθώς και στο Χάρκοβο σύμφωνα με τις αρχές.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στην Οριόλ: 1 νεκρός, 9 τραυματίες

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης ουκρανικών drones σε πολυκατοικία στην πόλη Οριόλ, νότια της Μόσχας. Καταγράφονται σοβαρές ζημιές, ενώ οι αρχές έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones επιτέθηκαν σε ρωσικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νυχτερινές επιθέσεις με drones σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία. Στην Τούλα και τη Γιάροσλαβ καταγράφηκαν ζημιές και πυρκαγιές, χωρίς να αναφερθούν τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.