ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εκλογές Μπαγκλαντές σκιά
Φώτο: Shutterstock

Μπανγκλαντές: Μείωση ωραρίου εργασίας για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω κρίσης

Το Μπανγκλαντές υιοθέτησε μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, περιορίζοντας ώρες εργασίας και δημόσιες δαπάνες, λόγω της αστάθειας στις αγορές καυσίμων από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο ελλείψεων στη χώρα.

Το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, περιορίζοντας τις ώρες εργασίας και τις δημόσιες δαπάνες. Η απόφαση ελήφθη καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές καυσίμων, επιβαρύνοντας τις ενεργειακές προμήθειες της χώρας της Νότιας Ασίας.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέτρα, τα οποία εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο, στοχεύουν στη σταθεροποίηση της ενεργειακής κατάστασης.

 Το Μπανγκλαντές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καυσίμων και πλήττεται από την αστάθεια των τιμών και την αβεβαιότητα στις προμήθειες λόγω του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου με το Ιράν.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν από τις 9:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα, ενώ οι αγορές και τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει να κλείνουν στις 6:00 μ.μ., προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης περικοπές στις μη απαραίτητες δημόσιες δαπάνες και απηύθυνε έκκληση στις βιομηχανίες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας, για παράδειγμα, τον υπερβολικό φωτισμό.

Περιορισμοί και πρωτοβουλίες στον εκπαιδευτικό τομέα

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εκδώσει οδηγίες για τα σχολεία από την Κυριακή, εξετάζοντας επιλογές όπως η προσαρμογή του ωραρίου και η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης.

 Παράλληλα, οι αρχές θα προσφέρουν κίνητρα σε όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εισαγωγής αφορολόγητων ηλεκτρικών σχολικών λεωφορείων.

Ελλείψεις καυσίμων και οικονομικές πιέσεις

Το Μπανγκλαντές έχει ήδη ξεκινήσει τη διάθεση καυσίμων με δελτίο, περιορίζοντας τις πωλήσεις οχημάτων και μειώνοντας το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων και της αυξημένης ζήτησης.

Παρά τη μερική χαλάρωση των περιορισμών κατά τη διάρκεια σημαντικών αργιών, οι αρχές προειδοποιούν ότι οι ενεργειακές προμήθειες παραμένουν περιορισμένες. 

Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διασφαλίσει επάρκεια ενέργειας για τον πληθυσμό των περίπου 175 εκατομμυρίων κατοίκων, αναζητώντας παράλληλα εναλλακτικές πηγές ενέργειας στις ασταθείς διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, το Μπανγκλαντές επιδιώκει να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση άνω των 2,5 δισ. δολαρίων για την κάλυψη των εισαγωγών καυσίμων και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη πιέζουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανική εγκατάσταση από ψηλά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η βιομηχανία Θράκης ζητά σχέδιο και κίνητρα για ανάπτυξη έως το 2030

Στο συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη τονίστηκε η ανάγκη για αναπτυξιακό σχέδιο με έμφαση στις επενδύσεις, τις σύγχρονες υποδομές και τα σωστά κίνητρα, ώστε η περιοχή να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Βελτίωση αγοράς ρεύματος για διαφάνεια και στήριξη καταναλωτή

Το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει στη στήριξη του καταναλωτή, στη διαφάνεια και στη λύση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Τονίζεται η ανάγκη μέτρων λόγω γεωπολιτικής κρίσης και αυξήσεων τιμών ενέργειας.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Διασφαλισμένη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου θα υλοποιηθεί κανονικά, τονίζοντας πως η άδεια έχει εκδοθεί και κάθε απόπειρα παρεμπόδισης θα απαντηθεί ανάλογα.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο οι αναπτυξιακές προοπτικές Κομοτηνής και ΑΜΘ

Στο 3ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Κομοτηνή, οι δήμαρχοι Κομοτηνής, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης επενδύσεων, ανθρώπινου δυναμικού και σχεδίου ανάπτυξης για τη Θράκη έως το 2030.