ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Η Αργεντινή απελαύνει τον Ιρανό επιτετραμμένο

Η Αργεντινή απέλασε τον Ιρανό διπλωμάτη Μοχσέν Σολτανί Τεχρανί ως persona non grata, μετά από ιρανικές δηλώσεις με «ψευδείς κατηγορίες» κατά της χώρας. Πρόσφατα, η Αργεντινή χαρακτήρισε τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση.

Η Αργεντινή κήρυξε persona non grata τον Ιρανό επιτετραμμένο και σύμβουλο, Μοχσέν Σολτανί Τεχρανί, και του ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, η οποία περιείχε «ψευδείς, προσβλητικές και αβάσιμες κατηγορίες» κατά της Αργεντινής και των αρχών της. Στην ανακοίνωση, η Τεχεράνη κατηγορούσε τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, σύμμαχο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και τον υπουργό Εξωτερικών Πάμπλο Κουίρνο ότι είναι συνεργοί στις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της ιρανικής επικράτειας.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είχε ήδη αυξηθεί, καθώς δύο ημέρες νωρίτερα η Αργεντινή είχε χαρακτηρίσει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Μοχσέν Σολτανί Τεχρανί θεωρείται ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Ιράν στην Αργεντινή, γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα της διπλωματικής κρίσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής τόνισε ότι η χώρα «δεν θα ανεχθεί καμία καταγγελία ή παρέμβαση από ένα κράτος που συστηματικά δεν εκπληρώνει τις διεθνείς του υποχρεώσεις και επιμένει να παρεμποδίζει την απονομή της δικαιοσύνης».

Υπόθεση επιθέσεων κατά εβραϊκών στόχων

Η διπλωματική αυτή αντιπαράθεση αναζωπυρώνει μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Αργεντινή. Στις 17 Μαρτίου 1992, ένα παγιδευμένο φορτηγάκι εξερράγη στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Μπουένος Άιρες, προκαλώντας τον θάνατο 22 ανθρώπων και περισσότερους από 200 τραυματίες.

Δύο χρόνια αργότερα, νέα επίθεση εναντίον των κεντρικών γραφείων της εβραϊκής κοινότητας AMIA στοίχισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους. Η αργεντινή δικαιοσύνη έχει αποδώσει την ευθύνη στο Ιράν, ωστόσο οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.

Στο πρόσφατο δελτίο Τύπου, η κυβέρνηση της Αργεντινής κατήγγειλε την «επίμονη άρνηση» του Ιράν να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη για την υπόθεση της επίθεσης στην AMIA, καθώς και τη μη συμμόρφωσή του με διεθνείς εντολές σύλληψης και έκδοσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύργος Αζαντί Τεχεράνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απαγόρευση επιστροφής δύο Γάλλων διπλωματών στην Τεχεράνη

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή δύο διπλωματών της γαλλικής πρεσβείας, κατηγορώντας τους για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης μέσω υποστήριξης της ιρανικής κοινωνίας των πολιτών, προκαλώντας διπλωματική ένταση.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία του Γ. Γεραπετρίτη με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Σ. Αραγτσί

Ο Γ. Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ. Έδωσε έμφαση στην ασφάλεια ναυσιπλοΐας και συμφώνησαν σε διαβουλεύσεις και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ελπίδες για επαναφορά διαλόγου Ιράν-ΗΠΑ με τη συμφωνία Ορμούζ

Το Πακιστάν ελπίζει ότι η νέα συμφωνία για το Στενό του Ορμούζ θα βοηθήσει ΗΠΑ και Ιράν να ξαναρχίσουν συνομιλίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία Ιράν-Ομάν για εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή στο σημείο έντασης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απουσία συνομιλιών με ΗΠΑ, δηλώνει ο ΥΠΕΞ

Το Ιράν δεν διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και συζητά με το Ομάν για μια ασφαλή διέλευση από το Στενό του Ορμούζ, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος Εξωτερικών. Τόνισε ότι η συμφωνία με το Ομάν δεν αρκεί, λόγω αμερικανικής επιθετικότητας.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία ΥΠΕΞ Ουκρανίας-Ιράν για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του μετά την καταδίκη επίθεσης ουκρανικού drone σε ιρανικό πλοίο. Ο Σιμπίχα διαβεβαίωσε ότι το χτύπημα ήταν ακούσιο και το Κίεβο δεν επιθυμεί κλιμάκωση.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία ΥΠΕΞ Ουκρανίας-Ιράν για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του μετά από επίθεση drone σε ιρανικό πλοίο, καλώντας σε αποκλιμάκωση και τερματισμό της στήριξης της Τεχεράνης στη Ρωσία. Προβληματισμός και από το Ισραήλ για τη στάση του Ιράν.