ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί

Μακρόν: Προβλέψιμη Ευρώπη απέναντι σε απρόβλεπτες ΗΠΑ του Τραμπ

Ο Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη είναι προβλέψιμη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ του Τραμπ που ξεκίνησαν πολέμους χωρίς προειδοποίηση στους συμμάχους, επιφέροντας οικονομικές συνέπειες. Εξήρε τη σταθερότητα της Ευρώπης σε ομιλία του στην Ιαπωνία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιπαρέβαλε την «προβλεψιμότητα» της Ευρώπης με το «απρόβλεπτο» των Ηνωμένων Πολιτειών του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον έμμεσα ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή χωρίς να «προειδοποιήσει» τους συμμάχους του, οι οποίοι πλέον υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες των ενεργειών του.

«Γνωρίζω καλά ότι ορισμένες φορές η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια ήπειρος που είναι πιο αργή από άλλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώπιον Ιαπώνων επιχειρηματιών και επενδυτών, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η «προβλεψιμότητα» έχει αξία, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη έχει αποδείξει διαχρονικά τη σταθερότητά της. «Βρισκόμαστε εκεί που ξέρετε ότι πηγαίνουμε. Δεν είναι κι άσχημα για τους καιρούς αυτούς, πιστέψτε με», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επέκρινε όσους «προχωρούν πολύ πιο γρήγορα», αλλά «δεν ξέρετε αν μεθαύριο θα βρίσκονται ακόμη σε εκείνο το σημείο και αν αύριο δεν θα πάρουν μια απόφαση που μπορεί να σας πλήξει χωρίς καν να σας προειδοποιήσουν».

Αναφορά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόταν στον πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραήλ κατά του Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ. 

Η Ιαπωνία εξαρτάται από την περιοχή αυτή για το 95% των εισαγωγών πετρελαίου της, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στις ενεργειακές επιπτώσεις της σύρραξης, οι οποίες πλήττουν και την Ευρώπη μέσω της αύξησης των τιμών ενέργειας.

Μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σαναέ Τακαΐτσι, ο Μακρόν τόνισε τη σημασία της γαλλοϊαπωνικής συνεργασίας απέναντι στη σημερινή ενεργειακή κρίση.

Κοινές αξίες και στρατηγική σύγκλιση

«Και οι δύο έχουμε πίστη στο διεθνές δίκαιο, στην διεθνή τάξη, που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πιστεύουμε επίσης στις δημοκρατικές αξίες που υπερασπιζόμαστε. 

Πράγμα που σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε και ο ένας και ο άλλος την αποκατάσταση της ειρήνης, την κατάπαυση του πυρός, την ηρεμία, την ελεύθερη κυκλοφορία μέσω των Στενών του Χορμούζ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας στο πλευρό της πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, η οποία ευχήθηκε «σύντομη καταλλαγή» και «διασφάλιση της ναυσιπλοΐας» μέσω των Στενών.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στη σύγκλιση ανάμεσα στη γαλλική και την ευρωπαϊκή στρατηγική με την ιαπωνική, που έχουν κοινό στόχο την αποφυγή εξάρτησης από τις ηγεμονικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πολιτική φυσιογνωμία της νέας πρωθυπουργού

Η νέα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχει αναδειχθεί μέσα από τις υπερεθνικιστικές και υπερσυντηρητικές της θέσεις, διατηρώντας στενές σχέσεις με τον Τραμπ. Οι τοποθετήσεις της στην ασιατική διπλωματική σκηνή έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Κίνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε η σχέση ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Γαλλία να αποτελέσει «τη βάση» ενός «συνασπισμού των ανεξαρτήτων», όπως τον είχε περιγράψει πέρυσι στη Σιγκαπούρη, ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, καθώς και σε αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία και η Βραζιλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ευρώπη «σωστά» χρησιμοποίησε τα αποθέματα ντίζελ της

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την απόφαση της Ευρώπης να αντλήσει ντίζελ από τα αποθέματά της για μείωση τιμών, ξεκαθαρίζοντας πως απαγόρευση εξαγωγών δεν είχε τεθεί επί τάπητος, σύμφωνα με δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο Τραμπ να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία άμεσα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να περιοριστεί η παραγωγή πυραύλων, χαρακτηρίζοντας επείγουσα την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική δράση από τις ΗΠΑ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι και απεσταλμένοι Τραμπ συζήτησαν επίσκεψη και ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως είχε εποικοδομητική συνομιλία με συνεργάτες του Τραμπ και πως συζητούν επίσκεψή τους στην Ουκρανία για τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μέτωπο και τις ρωσικές απώλειες.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Γαλλία και η Ευρώπη έτοιμες να υπερασπιστούν ελευθερία και δίκαιο

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η Γαλλία και η Ευρώπη είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την ελευθερία και το δίκαιο «με το αίμα τους αν χρειαστεί», στο πλαίσιο της στρατηγικής αφύπνισης λόγω του πολέμου στην ήπειρο.