ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
Η αμερικανική σημαία κυματίζει μπροστά από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον υπό ένα δραματικό ηλιοβασίλεμα.

ΗΠΑ: Δύο στους τρεις ζητούν άμεσο τερματισμό του πολέμου στο Ιράν

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters, δύο στους τρεις Αμερικανούς θέλουν η χώρα τους να αποχωρήσει άμεσα από τον πόλεμο με το Ιράν, ακόμη κι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters, οι δύο στους τρεις Αμερικανούς θεωρούν πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν τον ταχύτερο δυνατό τερματισμό της εμπλοκής τους στον πόλεμο εναντίον του Ιράν, ακόμη κι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Περίπου το 66% των 1.021 ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή έως την Κυριακή, εξέφρασε αυτή την άποψη.

 Αντιθέτως, το 27% υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν έως ότου επιτύχουν όλους τους στόχους τους στο Ιράν, ακόμη κι αν η σύγκρουση διαρκέσει περισσότερο, ενώ το 6% δεν απάντησε.

Μεταξύ των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, το 40% τάχθηκε υπέρ του γρήγορου τερματισμού του πολέμου, έστω κι αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι των ΗΠΑ. Αντίθετα, το 57% εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνέχιση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, έχει εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας και εντείνοντας τους φόβους για άνοδο του πληθωρισμού.

Συνολικά, το 60% των ερωτηθέντων αποδοκίμασε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ενώ το 35% δήλωσε ότι τις υποστηρίζει.

Αύξηση στις τιμές καυσίμων και επιπτώσεις στην οικονομία

Μία από τις πιο άμεσες συνέπειες του πολέμου στις ΗΠΑ είναι η αύξηση της τιμής της βενζίνης, η οποία τη Δευτέρα ξεπέρασε τα 4 δολάρια το γαλόνι (3,78 λίτρα), για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας GasBuddy.

Δύο στους τρεις συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση εκτίμησαν πως οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν περαιτέρω μέσα στον επόμενο χρόνο. Την ίδια εκτίμηση συμμερίζεται το 40% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

Πολιτικές επιπτώσεις ενόψει εκλογών

Ενόψει των εκλογών του μέσου της προεδρικής θητείας τον Νοέμβριο, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, οι προβλέψεις για την παράταξη του προέδρου Τραμπ δεν είναι ευνοϊκές. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το κόμμα ενδέχεται να χάσει έδρες.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos θεωρούν ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα έχει κυρίως αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του 39% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα επιλέξουν «κακή συμφωνία» ή «αδύνατη» στρατιωτική λύση

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ να διαλέξουν ανάμεσα σε μια «αδύνατη» στρατιωτική δράση ή μια «κακή συμφωνία» για τη Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρει αλλαγή στάσης από Κίνα, Ρωσία και Ευρώπη απέναντι στην Ουάσιγκτον.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σχέδια για μετατροπή βομβαρδισμένου πανεπιστημίου σε μουσείο πολέμου

Οι ιρανικές αρχές θα μετατρέψουν το βομβαρδισμένο πανεπιστήμιο στην Ισφαχάν σε μουσείο πολέμου, ώστε να αναδείξουν τις συνέπειες των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων. Νέο κτίριο για το πανεπιστήμιο θα ανεγερθεί αλλού.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η μπάλα στις ΗΠΑ, έτοιμοι για πόλεμο ή διπλωματία

Η Τεχεράνη δήλωσε έτοιμη να επανεκκινήσει τον πόλεμο ή να προκρίνει τη διπλωματία με τις ΗΠΑ, δίνοντας την ευθύνη της επιλογής στην Ουάσιγκτον. Το Ιράν έχει καταθέσει πρόταση μέσω Πακιστάν και αναμένει απάντηση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σαν πειρατές» το αμερικανικό ναυτικό στα ιρανικά λιμάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό «πειρατές» λόγω της επιχείρησης κατά ιρανικού πλοίου, περιγράφοντας πώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέλαβαν το πλοίο, κατάσχεσαν το φορτίο και το πετρέλαιο, τονίζοντας το κέρδος.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απορρίπτει την πρόταση του Ιράν ενώ απειλεί με «συντριβή»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την ιρανική πρόταση τερματισμού του πολέμου, δηλώνοντας πως δεν είναι ικανοποιημένος και προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η εναλλακτική είναι η «συντριβή» του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την πρόσφατη πρόταση του Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόσφατη πρόταση του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τηλεφωνικά, ενώ η Τεχεράνη υπέβαλε την πρότασή της μέσω Πακιστάν.