ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:24
Σφύρα δικαστηρίου

Βέλγιο: Έφεση Νταβινιόν για παραπομπή σε δίκη στη δολοφονία Λουμούμπα

Ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης Ετιέν Νταβινιόν ασκεί έφεση στην απόφαση να δικαστεί για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα το 1961. Ο 93χρονος καλείται να εξηγήσει τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση πριν 65 χρόνια.

Έφεση στην απόφαση βελγικού δικαστηρίου που τον παραπέμπει σε δίκη για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα, του πρώτου πρωθυπουργού του Κονγκό, το 1961, άσκησε ο πρώην υψηλόβαθμος Βέλγος διπλωμάτης Ετιέν Νταβινιόν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Το δικαστήριο είχε αποφανθεί στα μέσα Μαρτίου ότι ο 93χρονος σήμερα Νταβινιόν, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη φερόμενη ανάμειξή του στη δολοφονία του Λουμούμπα πριν από 65 χρόνια.

Ο συνήγορός του επιβεβαίωσε την κατάθεση της έφεσης, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις ή σχόλια για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Νταβινιόν, ο οποίος τότε βρισκόταν στα πρώτα στάδια της διπλωματικής του καριέρας, φέρεται να συμμετείχε στην παράνομη κράτηση ή μεταφορά του Λουμούμπα, στερώντας του το δικαίωμα σε μια αμερόληπτη δίκη. Ο Νταβινιόν είναι ο μοναδικός από τους υπόπτους που παραμένει εν ζωή.

Ο Πατρίς Λουμούμπα ανέλαβε το 1960 ως πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που σήμερα ονομάζεται Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή της από το Βέλγιο. Λίγους μήνες αργότερα ανατράπηκε και δολοφονήθηκε από αυτονομιστές αντάρτες που υποστηρίζονταν από το Βέλγιο, στις 16 Ιανουαρίου 1961.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο πρώην Επίτροπος Βελγίου Ετιέν Νταβινιόν

Έφυγε από τη ζωή στα 93 του ο Βέλγος διπλωμάτης και πρώην Επίτροπος Ετιέν Νταβινιόν, που είχε κατηγορηθεί πρόσφατα για εμπλοκή στη δολοφονία Λουμούμπα. Υπήρξε σημαντική μορφή στη βελγική πολιτική και βιομηχανία.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο 93χρονος Ετιέν Νταβινιόν δικάζεται για τη δολοφονία Λουμούμπα το 1961

Σε δίκη παραπέμπεται για πρώτη φορά διακεκριμένος πρώην διπλωμάτης της ΕΕ, για τον ρόλο του στη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα το 1961, σε μια προσπάθεια να διαλευκανθούν οι ασαφείς συνθήκες του ιστορικού εγκλήματος.
Κότες σε πτηνοτροφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σαλμονέλας στο Βέλγιο με 306 περιστατικά

Έξαρση σαλμονέλας σε πτηνοτροφείο στο Βέλγιο προκάλεσε τουλάχιστον 306 κρούσματα λόγω κατανάλωσης αυγών. Η AFSCA αναφέρει πως το στέλεχος βρέθηκε στη μονάδα, χωρίς να καταγραφούν θάνατοι. Πολλοί με ήπια ή καθόλου συμπτώματα δεν εξετάστηκαν.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Βρέθηκαν δύο σοροί πατέρα και γιου που αγνοούνταν από Ιούνιο

Οι βελγικές αρχές βρήκαν δεύτερη σορό, πιθανότατα του πατέρα του μικρού Τιμεό, μια μέρα μετά τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος παιδιού. Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τις ταυτότητες. Η νεκροψία αναμένεται σύντομα.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Συζήτηση ΝΑΤΟ για Στενά Ορμούζ χωρίς συμμετοχή Συμμαχίας

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με συμμάχους για ενδεχόμενη συμβολή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για αποστολή του ΝΑΤΟ.
Φωτιά στην Αττική
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ανάγκη για μικτά δάση λόγω της επέκτασης πυρκαγιών σε υγρές περιοχές

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Δασοκομίας καλεί για άμεση στροφή σε μικτά δάση, αντί για μονοκαλλιέργειες κωνοφόρων, ως απάντηση στις αυξανόμενες πυρκαγιές σε Γερμανία και Βέλγιο.