ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μνημείο Αζαντί Ιράν

Η Βρετανία κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη μετά από κατηγορίες για κατασκοπεία

Ο πρεσβευτής του Ιράν κλήθηκε στο βρετανικό ΥΠΕΞ μετά τη δίωξη δύο Ιρανών για κατασκοπεία. Κατηγορούνται ότι παρακολουθούσαν εβραϊκούς στόχους στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση τονίζει ότι θα προστατεύει τους πολίτες της.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αλί Μουσαβί, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος δύο Ιρανών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αυξημένης έντασης μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης.

«Η κυβέρνηση θα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των βρετανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της καταγγελίας των επικίνδυνων και αποσταθεροποιητικών ενεργειών του Ιράν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας τη σταθερή στάση του Λονδίνου απέναντι σε ζητήματα ασφάλειας.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου ο 40χρονος Νεματολάχ Σαχσαβανί και ο 22χρονος Αλιρεζά Φαρασατί, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τους είχαν αναθέσει να παρακολουθούν την ισραηλινή πρεσβεία, την ιστορικότερη συναγωγή στη Βρετανία και άλλους εβραϊκούς στόχους.

Οι δύο κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση μέχρι την επόμενη ακρόασή τους στο δικαστήριο, που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ελπίδες για επαναφορά διαλόγου Ιράν-ΗΠΑ με τη συμφωνία Ορμούζ

Το Πακιστάν ελπίζει ότι η νέα συμφωνία για το Στενό του Ορμούζ θα βοηθήσει ΗΠΑ και Ιράν να ξαναρχίσουν συνομιλίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία Ιράν-Ομάν για εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή στο σημείο έντασης.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Βρετανία: Συνομιλίες για Ευρώπη και Ουκρανία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Ρούμπιο και ο Βρετανός Μίλιμπαντ συναντήθηκαν στη Ουάσινγκτον, συζητώντας την ανάγκη ενισχυμένου ευρωπαϊκού ρόλου στην ασφάλεια και στη στήριξη της Ουκρανίας, με διαρκή δέσμευση από το Λονδίνο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απουσία συνομιλιών με ΗΠΑ, δηλώνει ο ΥΠΕΞ

Το Ιράν δεν διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και συζητά με το Ομάν για μια ασφαλή διέλευση από το Στενό του Ορμούζ, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος Εξωτερικών. Τόνισε ότι η συμφωνία με το Ομάν δεν αρκεί, λόγω αμερικανικής επιθετικότητας.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία ΥΠΕΞ Ουκρανίας-Ιράν για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του μετά την καταδίκη επίθεσης ουκρανικού drone σε ιρανικό πλοίο. Ο Σιμπίχα διαβεβαίωσε ότι το χτύπημα ήταν ακούσιο και το Κίεβο δεν επιθυμεί κλιμάκωση.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της από το Ιράν

Η Βρετανία απέσυρε προσωρινά το διπλωματικό προσωπικό της από το Ιράν λόγω της κρίσης και των συνεχών αμερικανικών επιθέσεων. Η πρεσβεία λειτουργεί εξ αποστάσεως, ενώ συνιστάται στους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στη χώρα.