ΓΔ: 2078.99 0.69% Τζίρος: 114.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:42
Μπιγκ Μπεν και σημαία
Ο Μπιγκ Μπεν με φόντο τη βρετανική σημαία και σύννεφα στο Λονδίνο.

Ανησυχούν οι Βρετανοκύπριοι για τις νέες ταξιδιωτικές οδηγίες στην Κύπρο

Το ΔΣ των Βρετανοκυπρίων εξέφρασε ανησυχία για τις αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες του Ην. Βασιλείου λόγω σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή, που προκαλούν ακυρώσεις και πλήττουν τον τουρισμό της Κύπρου, ενόψει και του Πάσχα.

Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις των πρόσφατων ταξιδιωτικών συμβουλών που εξέδωσε το Ηνωμένο Βασίλειο για την Κύπρο εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο των Βρετανοκυπρίων, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Στίβεν Ντάουντι.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η περίοδος αβεβαιότητας, λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, έχει οδηγήσει στην έκδοση αυστηρών οδηγιών που έχουν ήδη προκαλέσει ακυρώσεις πτήσεων και διακοπών. Οι επιπτώσεις για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου θεωρούνται σημαντικές, καθώς ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού.

Με την περίοδο του Πάσχα να πλησιάζει, η Κύπρος προετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ ο τουριστικός τομέας έχει προβεί σε εκτεταμένες ενέργειες για την προβολή του νησιού ως ασφαλούς προορισμού. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ταξιδιωτικές οδηγίες ενδέχεται να αποδυναμώσουν αυτή την προσπάθεια.

Ο ρόλος της Κύπρου στη σταθερότητα και την ανθρωπιστική βοήθεια

Παράλληλα, στην επιστολή υπογραμμίζεται ο ρόλος της Κύπρου στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η χώρα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και συμβάλλει στον επαναπατρισμό ξένων υπηκόων από περιοχές κρίσης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον τρέχοντα ρόλο της Κύπρου στην ευρωπαϊκή προεδρία.

Αναγνωρίζοντας την ευθύνη του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους στο εξωτερικό, το Συμβούλιο ζητά την επανεξέταση των οδηγιών, ώστε να αντικατοπτρίζουν μια πιο ισορροπημένη και αναλογική εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την επιστολή, η υφιστάμενη διατύπωση των ταξιδιωτικών συμβουλών μπορεί να πλήξει την εικόνα της Κύπρου ως ασφαλούς και ελκυστικού προορισμού, προκαλώντας αρνητικές οικονομικές συνέπειες. «Η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη, αλλά ο κίνδυνος τρομοκρατικής δραστηριότητας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην περιοχή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Έκκληση για επανεξέταση

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Βρετανοκυπρίων καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει επειγόντως το ζήτημα και να προχωρήσει σε αναθεώρηση των οδηγιών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Το Συμβούλιο αποτελεί οργανισμό που προωθεί τα κυπριακά συμφέροντα στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Λονδίνου και επιδιώκει την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Κατά το παρελθόν, έχει απευθύνει επιστολές σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ και η υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ, καθώς και σε διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται με τη λύση του Κυπριακού, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Την επιστολή υπογράφουν οι: Δώρος Παρτασίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Αντώνης Σαββίδης, Σπύρος Νεοφύτου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Δρ Ηλίας Δινένης, Παντελής Δημοσθένους και Τζον Στεργίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Δεν έχουμε ενδείξεις προσπάθειας του Ιράν να πλήξει την Ευρώπη

Ο Βρετανός υπουργός Στέγασης, Στιβ Ριντ, δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν σχεδιάζει ή μπορεί να επιτεθεί στην Ευρώπη με βαλλιστικούς πυραύλους, παρά τους ισχυρισμούς για εμβέλεια έως 4.000 χλμ. των ιρανικών πυραύλων.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η απειλή κατά της Κύπρου είναι απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης τόνισε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι η ασφάλεια της Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας πως κάθε απειλή προς κράτος μέλος είναι απειλή για όλη την Ευρώπη.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κυπριακής Ομοσπονδίας με Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ καταδίκασε την επίθεση στη βάση Ακρωτηρίου και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας ΗΒ-Κύπρου για την ασφάλεια. Διαβεβαιώσεις για τη λήψη απαραίτητων μέτρων έλαβε από τον Βρετανό υφυπουργό.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Κύπρο και τη σημασία προστασίας των πολιτών εν μέσω του πολέμου στο Ιράν και των ενεργειακών προκλήσεων, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της ΕΕ για ειρήνη και διεθνές δίκαιο.