ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Καπνός πάνω από Βηρυτό
Πυκνός καπνός υψώνεται στον ουρανό από κτίρια της Βηρυτού, Λίβανος, κατά τη διάρκεια επίθεσης.

Ισραηλινή επίθεση σε γέφυρα και κατεδαφίσεις σπιτιών στον νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ βομβάρδισε σημαντική γέφυρα που συνδέει τον νότιο Λίβανο και επιτάχυνε κατεδαφίσεις σπιτιών, κλιμακώνοντας τη στρατιωτική του δράση. ΟΗΕ και διεθνές δίκαιο επικρίνουν επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές.

Το Ισραήλ προχώρησε σήμερα σε πλήγμα κατά σημαντικής γέφυρας που συνδέει τον νότιο Λίβανο με την υπόλοιπη χώρα, μετά την εντολή του στρατού να καταστρέψει όλες τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό Λιτάνι και να επιταχύνει την κατεδάφιση σπιτιών κοντά στα νότια σύνορα.

Η καταστροφή γεφυρών και κατοικιών σηματοδοτεί σοβαρή κλιμάκωση στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στον Λίβανο, η οποία ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε πυρά στο ισραηλινό έδαφος. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει επικρίνει τις ενέργειες του Ισραήλ, ιδίως τις εκτεταμένες εντολές εκκένωσης.

Το σημερινό πλήγμα κατέστρεψε τον παραλιακό αυτοκινητόδρομο που διέρχεται από αγροτικές περιοχές και αποτελούσε έναν από τους κύριους οδικούς άξονες σύνδεσης του νότου με το κεντρικό Λίβανο. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε ανακοινώσει νωρίτερα την πρόθεση για την επίθεση στη γέφυρα.

Η Λάμα αλ-Φάρες, κάτοικος της περιοχής, περιέγραψε πως η οικογένειά της εγκατέλειψε το σπίτι δίπλα στη γέφυρα μόλις έλαβε την προειδοποίηση. «Το σπίτι μας είναι ακριβώς δίπλα στη γέφυρα... ελπίζω να στέκεται ακόμη», είπε στο Ρόιτερς.

Απώλειες και αντιδράσεις

Ένας Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε νωρίτερα κοντά στα σύνορα, μετά από «εκτόξευση» από το έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με τον στρατό. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο Ισραηλινού αμάχου που σχετίζεται με πυρά από τον Λίβανο στην τρέχουσα σύγκρουση. Επιπλέον, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες στο νότιο Λίβανο.

Τα πλήγματα του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο άνω των 1.000 ανθρώπων, μεταξύ αυτών 120 παιδιά, 80 γυναίκες και 40 υγειονομικοί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το οποίο δεν διαχωρίζει αμάχους από μαχητές.

Δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων

Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι ο στρατός έλαβε εντολή να καταστρέψει όλες τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό Λιτάνι που χρησιμοποιούνται για «τρομοκρατική δραστηριότητα», ώστε να εμποδιστεί η διέλευση μαχητών της Χεζμπολάχ και όπλων προς τον νότο. Ο στρατός έχει ήδη καταστρέψει τρεις γέφυρες στον νότιο Λίβανο τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Ο Κατς πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα επιταχύνουν την κατεδάφιση σπιτιών σε «χωριά που βρίσκονται στη γραμμή επαφής», με στόχο την εξουδετέρωση απειλών προς ισραηλινές κοινότητες. Παρομοίασε την τακτική αυτή με το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Μπέιτ Χανούν και στη Ράφα στη Γάζα.

Ανησυχίες για ανθρωπιστική κρίση

Ο Ράμζι Κάις, ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προειδοποίησε ότι η καταστροφή όλων των γεφυρών που συνδέουν τον νότιο Λίβανο με την υπόλοιπη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή. Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι του νότου δεν θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τον Κάις, η ανεξέλεγκτη κατεδάφιση σπιτιών συνιστά απρόκλητη καταστροφή και ενδέχεται να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου.

Διεθνείς παρεμβάσεις

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σάαρ και εξέφρασε επιφυλάξεις για μια «σημαντικής κλίμακας και διάρκειας» χερσαία επιχείρηση. Τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης μέσω διαλόγου και όχι αποκλειστικά στρατιωτικών ενεργειών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Κατς είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Λιβάνου ότι θα υπάρξουν ζημιές σε υποδομές και εδαφικές απώλειες εάν η Χεζμπολάχ δεν αφοπλιστεί. Η λιβανέζικη κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη στρατιωτική δραστηριότητα της οργάνωσης και δηλώνει πρόθυμη για απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά στρατεύματα λαμβάνουν εντολή για βαθύτερη προώθηση στον Λίβανο

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού διέταξε τις δυνάμεις να προχωρήσουν πιο βαθιά στο νότιο Λίβανο, επεκτείνοντας τη ζώνη ελέγχου στα σύνορα και διατηρώντας στρατηγικές θέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Αούν: Οι συνομιλίες με Ισραήλ στοχεύουν στη λήξη του πολέμου

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, υπογράμμισε πως στόχος των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ είναι ο τερματισμός του πολέμου, ενώ τόνισε ότι αληθινή προδοσία είναι να οδηγείται η χώρα σε πόλεμο για ξένα συμφέροντα.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Ανούσια η κατάπαυση πυρός στον Λίβανο λόγω ισραηλινών επιθέσεων

Βουλευτής της Χεζμπολάχ χαρακτήρισε «ανώφελη» μια εκεχειρία με το Ισραήλ λόγω συνεχιζόμενων επιθέσεων, αντιδρώντας στην παράταση κατάπαυσης πυρός κατά τρεις εβδομάδες. Τόνισε το δικαίωμα απάντησης σε ισραηλινές επιθέσεις.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 2.387 νεκροί στον εξάβδομο πόλεμο με Ισραήλ, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, από την αρχή του πολέμου με το Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 2.387 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 7.602. Μετά την εύθραυστη εκεχειρία, διασώστες εντόπισαν νέα θύματα στα συντρίμμια βομβαρδισμένων περιοχών.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο Αούν αποκλείει «εδαφικές παραχωρήσεις» προς το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, τόνισε πως κάθε μελλοντική συμφωνία με το Ισραήλ δεν θα περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις ή υπονόμευση εθνικών δικαιωμάτων, ενώ διευκρίνισε πως οι συνομιλίες δεν δείχνουν αδυναμία της Βηρυτού.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Σε ετοιμότητα παρά την εκεχειρία, φόβοι για νέα ένταση

Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι οι μαχητές της είναι σε επιφυλακή για τυχόν παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, ενώ ανακοίνωσε 2.184 επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ. Κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους με αβεβαιότητα για το μέλλον.