ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Διαδήλωση στο Ιράν
Πλήθος ανθρώπων διαδηλώνει σε κεντρικό δρόμο του Ιράν, μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Ιράν: Μαζικές συγκεντρώσεις μετά από κάλεσμα της κυβέρνησης

Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις, ύστερα από κάλεσμα των αρχών για μαζική κινητοποίηση ενόψει έντασης με Ισραήλ και ΗΠΑ, κρατώντας σημαίες και προσευχόμενοι σε σημεία όπου πρόσφατα έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις του Ιράν, καθώς πλήθη πολιτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αρχών για συγκεντρώσεις εναντίον των «συνωμοσιών» των εχθρών, έπειτα από δύο εβδομάδες πολέμου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με διαδηλωτές να κρατούν ιρανικές σημαίες, συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν παραμονές της περσικής Πρωτοχρονιάς, Νορούζ, η οποία φέτος πέφτει την Παρασκευή. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που παραδοσιακά συνδέεται με εορτασμούς και κοινωνική χαρά.

Στα πλάνα από την πλατεία Πουνάκ της Τεχεράνης διακρίνονταν ομάδες ανδρών να προσεύχονται, στο ίδιο σημείο όπου τον Ιανουάριο είχαν διεξαχθεί μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες είχαν κατασταλεί βίαια από τις αρχές.

Οι κυβερνώντες απηύθυναν κάλεσμα μέσω των ιρανικών ΜΜΕ προς τους πολίτες να ενωθούν σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις «σε όλες τις πλατείες των πόλεων από τις 17.00 τοπική ώρα», προκειμένου να «ανατρέψουν όλες τις πιθανές συνωμοσίες των σιωνιστών εχθρών», αναφορά που αφορά το Ισραήλ, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Τεχεράνη.

Το κάλεσμα ήρθε μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για τη δολοφονία του επικεφαλής ασφαλείας και προσώπου-κλειδί της ιρανικής εξουσίας, Αλί Λαριτζανί — πληροφορία που η ιρανική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει.

Εορτασμοί υπό περιορισμούς

Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν χρονικά με τη νύχτα του Σαχαρσανμπέ Σουρί, μιας παραδοσιακής γιορτής «φωτιάς και φωτός» πριν από τη Νορούζ, την οποία οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μην τιμήσουν στους δρόμους.

«Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημόσια ασφάλεια, αποφύγετε να βάλετε φωτιές ή να ρίξετε πυροτεχνήματα», ανέφεραν οι δικαστικές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, Γκολαμχοσέιν Μοχσενί Ετζεΐ, προειδοποίησε ότι όσοι διαταράξουν τη δημόσια τάξη με αφορμή τους εορτασμούς θα αντιμετωπίσουν «αυστηρές δικαστικές διώξεις», χωρίς «καμία ανοχή, ούτε χάρη».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, έξι άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε «δίκτυο» που σχεδίαζε να προκαλέσει ταραχές, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις παραμένουν επισήμως απαγορευμένες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε περίοδο πένθους 40 ημερών μετά τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, στις 28 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα του πολέμου.

Μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα, στους κεντρικούς δρόμους της Τεχεράνης επικρατούσε ηρεμία, με εξαίρεση λίγους επιβάτες οχημάτων που κρατούσαν ιρανικές σημαίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 3.000 νεκροί από βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Ισραήλ

Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Ισραήλ, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο. Το 40% των θυμάτων παραμένει αγνώριστο και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, τονίζουν οι αρχές.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Διαφωνίες ΗΠΑ, Ιράν, Ισραήλ και Πακιστάν για την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν συμφώνησαν σε δίμηνη κατάπαυση πυρός με τη μεσολάβηση του Πακιστάν. Αύριο Αμερικανοί και Ιρανοί θα συζητήσουν για μακροπρόθεσμη λύση, αν και οι προτάσεις τους διαφέρουν σε ουσιώδη θέματα.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Σάντσεθ: Χαιρετίζει την εκεχειρία ΗΠΑ - Ιράν με αιχμές κατά Ουάσινγκτον

Ο Ισπανός, πρόεδρος, Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε την προσωρινή εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν, ασκώντας έμμεση κριτική στην Ουάσινγκτον για την έναρξη της σύγκρουσης. Τόνισε πως η διπλωματία και η ειρήνη πρέπει να υπερισχύσουν του χάους και των απωλειών.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη θα πολεμά όσο το κρίνουν σκόπιμο οι αξιωματούχοι

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού στρατού τόνισε πως το Ιράν θα συνεχίσει να μάχεται όσο το κρίνουν οι πολιτικοί, ενώ για την ανάκτηση της ασφάλειας απαιτείται ο εχθρός να μετανιώσει για την επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.