ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
Βιομηχανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου με αγωγούς στην ύπαιθρο, σύγχρονη υποδομή ενέργειας.

ΕΕ: Στήριξη για αποκατάσταση του αγωγού Ντρούζμπα στην Ουκρανία

Η ΕΕ ανακοίνωσε οικονομική και τεχνική στήριξη στην Ουκρανία για την αποκατάσταση του αγωγού Ντρούζμπα, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που διέκοψαν τη ροή πετρελαίου προς Ουγγαρία και Σλοβακία, όπως δήλωσαν Κόστα και φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στην Ουκρανία οικονομική και τεχνική υποστήριξη για την αποκατάσταση του αγωγού Ντρούζμπα, μετά τις επιθέσεις που προκάλεσαν τη διακοπή του εφοδιασμού αργού πετρελαίου προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Αυτό αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως επισημαίνεται στη δήλωσή τους, «μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις στις 27 Ιανουαρίου στον αγωγό Ντρούζμπα, οι οποίες οδήγησαν στη διακοπή του εφοδιασμού αργού πετρελαίου προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, έχουμε ξεκινήσει εντατικές συζητήσεις με τα κράτη μέλη και την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα για την αποκατάσταση της ροής πετρελαίου προς τις δύο χώρες».

Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει τεχνική υποστήριξη και χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, ενώ, όπως σημειώνεται, οι ουκρανικές αρχές έχουν αποδεχθεί την προσφορά αυτή. Παράλληλα, Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συμβάλουν άμεσα στις εργασίες αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τη δήλωση, προτεραιότητα της Ένωσης παραμένει η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη για την εξεύρεση εναλλακτικών οδών διαμετακόμισης μη ρωσικού αργού πετρελαίου προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρόμπερτ Φίτσο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Φίτσο κατηγορεί την Ουκρανία για καθυστέρηση πετρελαιαγωγού

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καθυστερεί τη λειτουργία πετρελαιαγωγού για να πιέσει την Ουγγαρία να στηρίξει την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να παραθέσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θα βρει λύση για το δάνειο προς την Ουκρανία, λέει η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ θα βρει τρόπο να δανείσει 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας, ενώ οι ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Βουδαπέστης στη σύνοδο.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς καταγγέλλει τον Όρμπαν για «ανεντιμότητα» στο δάνειο ΕΕ-Ουκρανίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε έντονα την «ανεντιμότητα» του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατήρησε το βέτο του και εμπόδισε τη χορήγηση δανείου 90 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ο Ορμπάν εμμένει στο βέτο για το δάνειο στην Ουκρανία

Χωρίς συμφωνία έκλεισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το δάνειο των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω βέτο του Βίκτορ Ορμπαν. Το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνάντηση, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.